De NK Karate 2021 voor lege tribunes in het Landstede Sportcentrum.
De NK Karate 2021 voor lege tribunes in het Landstede Sportcentrum. Foto: Pedro Sluiter

Geen toeschouwers, maar wel tevredenheid na eerste NK Karate in Landstede Sportcentrum

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

KARATE 

Aanmoedigingen vanuit het publiek ontbreken. De tribunes zijn bijna leeg. De aangescherpte coronamaatregelen hakken er stevig in. De eerste NK Karate in het Landstede Sportcentrum verdient een beter lot. Desondanks zorgen honderden karateka’s voor een goede sfeer en wordt er tevreden teruggeblikt.

Na het succes van het karate-evenement ‘The Open Peppercup’ in 2018 en 2019 is Zwolle voor het eerst gastheer voor de NK Karate. “Dit is een prachtige locatie”, zegt eventmanager Ronald Meijer van de Karate-Do Bond Nederland (KBN). “Het centre-court en de faciliteiten voor karateka’s en publiek zijn fantastisch. Gelukkig kregen we vrijdagavond groen licht. Want we hebben nooit overwogen het toernooi vooraf af te gelasten.”

Kata

Toch is het wennen in zo’n leeg Theater van de Sport. Met name op de zaterdagmorgen als onder meer het onderdeel Kata op het programma staat. Kata is een individuele stijloefening, een schijngevecht uitgevoerd tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Meijer: “als er publiek aanwezig is hoor je, net als bijvoorbeeld bij turnen, applaus bij mooi uitgevoerde oefeningen. Dat mis je nu allemaal wel.” 

De eventmanager heeft gelijk. Zonder toeschouwers is Kata een soort pantomime, met hier en daar een schreeuw en alleen de in strak kostuum gestoken juryleden langs de tatami. Verder is het leeg. In de namiddag is er van de bijna serene rust veel minder sprake. Zeker als Dylan van Moerkerk de kleuren van de Zwolse karateclub Mossel-Boot hooghoudt. De 24-jarige Zwollenaar pakt de titel in de gewichtsklasse tot 75 kilo in drie partijen. Tot enthousiasme van coach en voormalig Europees kampioen Wim Mossel.

“Dylan stond in de finale met 3-1 achter maar wint alsnog. Daaraan merk je dat hij meer routine krijgt en rustig blijft.”

‘Beste knauw gekregen’

Op de zondag is er veel meer reuring als de jeugd aan bod komt. Ook de nodige jonge Zwolse karateka’s zijn present. Mossel kijkt tevreden toe hoe zijn pupillen het doen. “We zijn hier dit weekeinde met negentien deelnemers. Een mooi aantal. Door corona heeft de sport een beste knauw gekregen. Ook karate, vooral bij de senioren. Je merkt het eveneens aan de aanmeldingen voor dit NK. Ondanks het gemis van toeschouwers is het enthousiasme groot bij de deelnemers. Daar kan ik ook van genieten.”

‘Moet wel betaalbaar blijven’

Operationeel manager Hans Roman van het Landstede Sportcentrum is blij met het binnenhalen van het NK. “Ik hoop ook dat het permanent wordt net als bijvoorbeeld het jaarlijkse NK Tafeltennis. Het zou een mooie toevoeging zijn van ons aanbod aan topsportevenementen. Zeker in deze ongewisse tijd.” 

Voorzitter Eddy Marques en secretaris Ronald van Oostrom van de KBN zijn in ieder geval enthousiast. “Een mooi modern complex met goede faciliteiten voor zowel publiek als sporters. Maar we hebben als karatebond natuurlijk onze verantwoordelijkheid. Het moet allemaal wel betaalbaar blijven. Want het zijn onzekere tijden. Sommige karateclubs hebben hun ledenbestand met twintig procent zien inkrimpen. We voldoen altijd aan alle regels die de overheid stelt maar zetten wel gewoon nieuwe evenementen op de agenda zoals ‘The Open Peppercup’ op 27 maart 2022 op deze locatie. Het was voor het eerst een gezamenlijk en geslaagd NK met jeugd en senioren in één weekeinde. En dit is een mooie plek. Maar eerst gaan we evalueren.”

NK Karate in het Landstede Sportcentrum.
Een kata op de NK Karate in het Landstede Sportcentrum.
Een kata op de NK Karate in het Landstede Sportcentrum.
Een kata op de NK Karate in het Landstede Sportcentrum.