Berkum heeft alle vertrouwen in de jonge keeper Jasper de Visser, hier in actie tegen Urk.
Berkum heeft alle vertrouwen in de jonge keeper Jasper de Visser, hier in actie tegen Urk. Foto: Pedro Sluiter

Keepersopleiding Berkum begint vruchten af te werpen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

AMATEURVOETBAL 

Noem het een missie van hem. Alrik van den Berg is al sinds jaar en dag keeperscoördinator bij Berkum. Met Huib Veurink en Jasper de Visser heeft de club nu twee ‘eigen jongens’ als keeper bij de hoofdmacht. De clubman ziet het als de kroon op zijn werk.

Eerste doelman Huib Veurink kampt nog steeds met de lange naweeën van een hersenschudding. Daarom staat Jasper de Visser nu al wekenlang in de basis. Tot tevredenheid van Van den Berg. “Jasper doet het goed. Hij pikt het niveau steeds beter op. Keepen op hoofdklasseniveau is natuurlijk ook de beste leerschool die je kunt wensen.”

Berkum maakte voor het vlaggenschip de laatste decennia meestal gebruik van de diensten van gelouterde doelmannen van buitenaf zoals Frans Koornberg, Marcel Vos en Dominique van Hoof. “Mathijs Bouwhuis was vanaf 2008 ongeveer acht jaar eindelijk weer een door de club zelf opgeleide eerste doelman”, weet Van den Berg. “Dat we nu weer twee eigen keepers bij de hoofdselectie hebben is het bewijs dat we het qua opleiding goed doen. Dat beseft ook de technische leiding van de club.”

Keeperstalent

Alweer heel wat jaren terug klom Van den Berg op tot keeperscoördinator bij Berkum. “Vroeger deed ik de keeperstrainingen samen met Wim Bredewoud en wat anderen. Langzaamaan ben ik opgeschoven naar het coördinatorschap. We hebben nu de beschikking over een mooie staf van, veelal zelf opgeleide, trainers. Ik heb hierin dus een begeleidende en coördinerende rol. Aan talent was er eigenlijk nooit gebrek bij Berkum. Huib Veurink kwam uit voor PEC Zwolle maar heeft zijn ‘roots’ natuurlijk in de wijk. Jasper de Visser is pas negentien maar keept zijn hele voetballeven al hier. Hij is een prima vervanger van Huib. Hij heeft dan misschien niet de ideale lengte maar compenseert dat prima door goed positie te kiezen. Er komen nog genoeg andere talenten aan zoals Finn Jordans die het bij O19 ook prima doet. Goede doelmannen zijn belangrijk en onmisbaar bij een voetbalvereniging. Bij Berkum spelen ze allemaal in dezelfde outfit. Eenheid van tenue is vooral ook goed voor de uitstraling.” 

Zwaarbevochten remise

Tegen kampioenskandidaat Urk sleept De Visser zijn elftal er in de elfde minuut doorheen met een perfecte redding. Wat ongelukkig uitkomen van de jonge sluitpost levert wel een Urker voorsprong op. Marc van der Meulen trekt op slag van rust de stand gelijk. Als de koploper na de thee gaat drukken staat De Visser zijn mannetje met een aantal goede reddingen. Het blijft bij een zwaarbevochten 1-1 remise.

‘Hij komt wel z’n doel uit’

Aanvoerder en clubman Marc van der Meulen is blij met de ontwikkeling van de keeperstalenten en geeft de ‘credits’ met name aan Van den Berg. “Alrik doet al jarenlang heel goed werk op dat gebied. Door fysieke ongemakken van ook Stue Hendrikse (afkomstig van MSC, HB) heeft Jasper zich met lef omhoog geknokt. Dat vind ik knap. Hij zag er dan misschien niet helemaal lekker uit bij dat doelpunt van Urk maar hij komt wel z’n doel uit en blijft niet angstig in zijn hok hangen. Ik kan zoiets waarderen. Hij is nog jong. Het komt wel goed.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27