Mees de Wit, hier bij zijn presentatie in Zwolle, zette PEC met een heerlijke knal op voorsprong, maar de broodnodige overwinning bleef uit. Foto: PEC Zwolle Media

Heerlijke treffer Mees de Wit niet genoeg voor driepunter in Groningen

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle maakte voor de tweede week op rij een redelijke indruk, maar het gebrek aan scorend vermogen, en geluk, brak de ploeg ook tegen FC Groningen op. Het team van Dick Schreuder kreeg te weinig met een gelijkspel (1-1) in ‘het hoge noorden’.

Groningen haalde in november zeven punten uit drie duels en is daardoor uit het zicht van PEC verdwenen, maar werd in eigen huis aanvankelijk overlopen door de fris en fel spelende bezoekers. Mees de Wit besloot na een kwartier maar eens uit te halen en met buitenkantje links knalde hij de bal heerlijk via de onderkant van de lat in het doel. PEC was met name richting het einde van de eerste helft nog een paar gevaarlijk en na een prima aanval was Gervane Kastaneer met een kopbal dichtbij de 0-2. Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh tikte de inzet, die richting miste, over de lat.

Siemen Voet, door Schreuder wederom centraal achterin gezet als vervanger van Bram van Polen, lijkt zijn kans te hebben gegrepen en maakte net als een week eerder een goede indruk. Met een prima ingreep voorkwam hij kort na de pauze dat Groningen-spits Jurgen Strand Larsen de bal kon inschieten. PEC had het na pauze lastiger, maar hield goed stand. Groningen daarentegen kwam na een uur spelen goed weg met een gele kaart voor Neraysho Kasanwirjo, die Dean Huiberts keihard raakte en verwondde. Scheidsrechter Martens werd niet gecorrigeerd door de VAR.

Een kwartier voor tijd sloeg het noodlot toe. Middenvelder Thomas van den Belt kwam bij een corner voor zijn man, kreeg een duwtje en kopte de bal bij de eerste paal achter zijn eigen doelman. Een pijnlijke tegentreffer, zo eentje die wordt geïncasseerd door ploegen die in de hoek zitten waar de klappen vallen. PEC ging hierna nog op jacht naar de 1-2, die verdiend zou zijn, en was daar in blessuretijd nog enorm dichtbij. De kopbal van de lange, mee opgekomen Voet raakte de lat.

Trainer Dick Schreuder moest met een gevulde ziekenboeg behoorlijk schuiven in de opstelling. Naast de langdurig geblesseerde Pelle Clement en Sai van Wermeskerken, ontbraken aanvoerder Bram van Polen, Mustafa Saymak, Kenneth Paal, Daishawn Redan en Ryan Koolwijk. Hierdoor was er op het middenveld ruimte voor Thomas van den Belt en Eliano Reijnders. Doelman Kostas Lamprou droeg de aanvoerdersband.

Schreuder liet in de laatste twintig minuten nog de jongelingen Elikia Mbinga en Samir Lagsir invallen voor Thomas van den Belt en Luka Adzic, en bracht Tedic voor Kastaneer. Op de bank zat Joey Kesting als reservedoelman in plaats van de zieke Mike Hauptmeijer.