Jeva Walk op de huid gezeten door een speelster van Heerenveen.
Jeva Walk op de huid gezeten door een speelster van Heerenveen. Foto: © Pedro Sluiter

Voor Walk, inmiddels een vaste waarde bij PEC Zwolle Vrouwen, voelt het nog altijd alsof ze mee ‘mag’ doen

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Jeva Walk ontwikkelt zich het afgelopen half jaar van Jong PEC Zwolle-speelster tot vaste waarde in de hoofdmacht, maar is nog altijd vereerd dat zij ‘met hun’ op het veld mag staan.

Wat goed is, komt snel en in het geval van Walk is het heel snel gegaan. In 2020 de overstap van Trekvogels in haar woonplaats Nijmegen naar PEC Zwolle, waar ze dan al een seizoen deel uitmaakt van de trainingsgroep O16. Na een seizoen Jong PEC Zwolle grijpt middenvelder Walk afgelopen zomer haar kans als linksbuiten in het eerste elftal. “Ze is eigenlijk per toeval op de flank beland. We waren op zoek naar een buitenspeler en zij heeft dat het beste ingevuld. Ze heeft zich er in geknokt en is inmiddels een vaste waarde. Vandaag speelt ze voor het eerst op het middenveld”, zegt trainer Joran Pot na de 3-1 overwinning, op Heerenveen, waarmee PEC de winterstop ingaat. 

Het is een intensief half jaar geweest voor Walk. Een half jaar waarin ze zich ontwikkelt van Jong PEC Zwolle-speelster tot vaste waarde in de hoofdmacht. Al durft ze zich zelf nog niet zo te zien. “Ik ben heel blij dat ik met hun mee mag doen”, zegt Walk bescheiden. Met ‘hun’ bedoelt zij de speelsters van het eerste elftal. Speelsters waar ze af en toe nog steeds een beetje tegen opkijkt.

“Het voelt wel alsof ik mee ‘mag’ doen. Ik ben nog altijd vereerd dat ze mij nodig hebben en dat ik ook een belangrijke rol kan spelen in de ploeg. Daar ben ik heel blij mee”, zegt Walk, die zich schijnbaar moeiteloos heeft aangepast aan het niveau in de eredivisie. Al spreekt ze zelf van een grote stap waarbij toch echt gewenningstijd vereist was. “Ik kwam in de eerste wedstrijden maar tot 45, misschien 60 minuten. De intensiteit, het tempo. Ik dacht ‘ik ben hier helemaal niet klaar voor.’ Mede door mijn teamgenoten ben ik daarin heel snel gegroeid. Ik ben goed opgevangen”, zegt Walk, die aan alles merkt dat ze weer een stapje hoger is gekomen. “Er wordt veel over het spelletje nagedacht, veel over gepraat en geanalyseerd. We moeten afspraken nakomen en het is ook belangrijk dat we elkaar daar op wijzen in de wedstrijd. Op de training zijn we daar veel mee bezig. Dat is soms hard werken en daaraan merk je dat het professioneel is.”

Combinatie met studie

Het is de vraag waar het plafond ligt van de zeventienjarige, die zelf droomt van het grote Oranje en van een profloopbaan. “Ja, ik hoop wel er van te kunnen gaan leven”, zegt Walk, die weet dat dit voor haar huidige ploeggenoten (nog) niet het geval is. Die doen er iets naast. Zelf hoopt ze dit jaar haar VWO-diploma te halen op het CSE, maar wat de volgende stap is? De combinatie van voetballen bij PEC en naar school gaan op het CSE is een ideale, maar met een studie wordt die combinatie een stuk pittiger. “Ik kijk ook naar hoe mijn teamgenoten daarin staan. Hoe doen zij dat? Is die combinatie vol te houden?”, vraagt Walk zich af. Ooit hoopt ze de stap naar het buitenland te maken. “Dat is waar we naar toe werken. Maar ik zit voorlopig op een heel mooie plek om me te ontwikkelen.”

Details

Pot noemt Walk heel leergierig. “Als we iets bespreken wil ze daar de details van weten en gaat ze ermee aan de slag. Als ze het niet weet, vraagt ze het nog een keertje. Je ziet ook dat ze het meeneemt in de wedstrijden. Het is een heel slimme, sociale meid die leuk is in de groep. Keek een beetje de kat uit de boom in het begin, maar nu is ze lekker aanwezig.”

‘Genieten op de bank’

Terugkijkend op het seizoen tot dusverre noemt de oefenmeester de sterke start en de ontwikkeling van Walk en die andere zeventienjarige, Danique Noordman, als één van de grote winstpunten. “Dat we er gelijk stonden met een heel jonge groep. Dat we ondanks blessures er nu ook weer staan en deze prestatie neerzetten”, roemt Pot, die PEC na de 2-1 overwinning op Feyenoord (8 oktober) zes duels op rij niet ziet winnen. De dik verdiende driepunter tegen Heerenveen is dus cruciaal voor het goede gevoel waarmee PEC Zwolle Vrouwen nu de winterstop ingaat, als nummer zes in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Met veel wilskracht en druk naar voren draait PEC door goals van Danique Noordman, uitblinker Marushka van Olst en Evi Maatman een 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong.

“Volgens mij gaat het hartstikke goed. Die meiden doen het fantastisch, werken keihard en dat resulteert in dit soort wedstrijden. Dan zit ik wel te genieten op de bank”, zegt Pot.

Jeva Walk aan de bal tijdens PEC Zwolle - Heerenveen.
PEC Zwolle Vrouwen - Heerenveen.
PEC Zwolle Vrouwen - Heerenveen.
PEC Zwolle Vrouwen - Heerenveen.
PEC Vrouwen - Heerenveen.
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden