Kyra Scheggetman in de WRZV-hallen op de huid gezeten door twee spelers van FC Marlene.
Kyra Scheggetman in de WRZV-hallen op de huid gezeten door twee spelers van FC Marlene. Foto: Hans Smit

Scheggetman voetbalt nog bij Berkum voor het plezier en bij Exstudiantes voor de prestatie

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL 

Kyra Scheggetman is altijd verdediger geweest en dat is goed te zien in de zaalvoetbalwedstrijd van Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies tegen koploper FC Marlene. De voormalig PEC Zwolle-speler, die op het veld alleen nog voor haar plezier voetbalt, laat drie opgelegde kansen liggen en kan daarmee niet voorkomen dat de play offs-ambities in de eredivisie een fikse knauw krijgen.  

Typisch zaalvoetbal: in een minuut, zuivere speeltijd wel te verstaan, kan veel, heel veel gebeuren. Exstudiantes, dat 25 minuten lang niet of nauwelijks onderdoet voor Marlene, staat 2-3 achter als de zesde minuut van de tweede helft aanvangt. De ploeg van Marcus-Jan Schiere en Arjan Jansen balt lekker mee tegen de geslepen koploper als het in de uitbraak een kans krijgt op de 3-3. Kyra Scheggetman speelt de bal echter in de voeten van de tegenstander, die zelf razend snel eruit komt en op doelvrouw Alissa Visch stuit. Uit de tweede corner op rij scoort Marlene en als Exstudiantes na de aftrap vrijwel meteen balverlies lijdt staat Amy Visser twee tellen later helemaal vrij voor Visch: 2-5. Als Scheggetman in de eerste aanval daarna een kans mist, loopt de zesde minuut ten einde en is de wedstrijd zo goed als gespeeld. International Lotte Hopman ramt later nog de 2-6 binnen en voor de statistieken schiet Jennieke de Pater twee minuten voor tijd de 3-6 tegen de touwen.

Door de tweede nederlaag op rij groeit de achterstand op de play-offs-plekken (eerste vier) tot zeven punten, met ook nog een wedstrijd meer dan nummer vier Drachtster Boys.

“Ja ik had er wel één in mogen schieten. In de eerste helft krijg ik ook twee keer een goeie kans. Ik zit er nog niet helemaal goed in na een ‘runners knee’, mis nog wat wedstrijdritme”, stelt Scheggetman. Ze zegt het verontschuldigend, maar echt verrassend zijn de gemiste kansen niet. Scheggetman is namelijk altijd een verdediger geweest. In vijf seizoenen PEC Zwolle (2012-2017) scoort zij in 81 officiële duels welgeteld nul keer. Tegen FC Marlene (Met Als Resultaat Leden En Nieuw Elan) tekenen Linda Dolstra, Leonie Vliek en Jennieke de Pater voor de treffers. Speelsters die makkelijker scoren, zoals Rebecca Doejaaren en Lauri Weijkamp (ex-PEC Zwolle), worden gemist. Doejaaren ontbreekt deze avond en Weijkamp valt na tien minuten uit als zij van dichtbij een bal vol in haar oog krijgt, het zicht eventjes kwijt is, en naar de huisartsenpost moet worden gebracht. Het gebrek aan een afmaker en/of scherpte voor de goal, breekt Exstudiantes deze avond op.

Publiek gemist

Scheggetman mist ook het publiek dat de ploeg wel eens over het dode punt kan helpen. “Dat geeft een extra boost en dat missen we vanavond”, aldus Scheggetman, die het zaalvoetbal een prettige, prestatieve afwisseling noemt van het veldvoetbal dat voor haar inmiddels meer recreatief is.

‘Niet voor over’

Scheggetman is nog maar zeventien als zij in het eerste elftal van PEC Zwolle komt en pas 22 als zij alweer een punt zet achter de semiprofloopbaan. Een bewuste keuze voor een maatschappelijke carrière. “Je kunt moeilijk tegen een werkgever zeggen ‘ik kan elke dag maar tot drie uur werken want dan moet ik trainen’. Bovendien wist ik dat ik er super veel voor zou moeten doen als ik er m’n geld mee wou verdienen. En dat had ik er niet voor over. Het was goed”, kijkt Scheggetman terug.

Na vijf seizoenen PEC Zwolle speelt ze nog twee en een half seizoen voor Be Quick ‘28 in de topklasse om tijdens het eerste coronaseizoen de overstap te maken naar hoofdklasser Berkum, opnieuw een treetje lager.

Wil om te winnen blijft

Met een baan die steeds veeleisender wordt is veldvoetbal voor haar inmiddels echt een hobby. “Berkum is meer voor het plezier dan hier”, vindt de nu 26-jarige Scheggetman. “Dit is meer prestatiegericht. Dat blijf ik toch ook wel houden; die wil om te winnen. Maar het gaat natuurlijk hier ook in eerste instantie om plezier. Nog wel iets meer dan bij andere clubs in deze eredivisie”, denkt zij.

“Wij trainen één keer in de week, andere clubs minimaal twee keer. Wij hebben heel veel meiden die veld en zaal combineren en dat is bij andere clubs ook minder volgens mij. Het is voor mij een mooie afwisseling nu, veld iets meer voor de lol en zaal iets meer voor de prestatie.” 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden