EDON-Go Ahead Kampen.
EDON-Go Ahead Kampen. Foto: Pedro Sluiter

‘Het is heel fijn dat wij nog wel mogen voetballen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

In tegenstelling tot de standaardelftallen bij de mannen en bij de hogere vrouwen, mogen de vrouwen in de lagere klassen van het amateurvoetbal dit kalenderjaar nog wel gewoon de wei in. “Het is wel apart om een wedstrijd te spelen zonder te trainen, maar het is heel fijn dat wij nog lekker kunnen voetballen”, vinden de vrouwen van vierdeklasser EDON.

Omdat de vrouwen in de laagste klassen van het amateurvoetbal tot de B-categorie worden gerekend en niet tot de A-categorie worden ze gelijk getrokken met recreatief voetbal en niet met prestatief voetbal. Het feit dat er niet getraind kan worden -na 17.00 uur moeten de sportparken immers op slot- wordt op dit niveau niet als een grote belemmering gezien. Het betekent dat de eerste vrouwenteams van EDON, WVF, SV Zwolle en SJO JCHW (Hoonhorst-Wijthmen) in de vierde klasse en SVI (vijfde klasse) de komende weken nog wedstrijden spelen. 18 december is de laatste speelronde.

Een meevaller voor het vrouwenteam van EDON, dat zaterdag op het karakteristieke sportpark met de houten doelpalen met 3-6 verliest van Go Ahead Kampen. Wie overigens vindt dat die houten doelpalen nu wel een keer ‘oud nieuws’ zijn, heeft volkomen gelijk, maar tegenstanders van EDON vinden het zo nu en dan toch nog heel bijzonder. “Dan maken ze een teamfoto in het doel omdat ze die palen zo leuk vinden”, zegt Robert van Ommen, die dat één van de mooie aspecten van de club vindt. “Het is een cultclub. En dat heeft zo z’n voor- en z’n nadelen. We hebben nu drie elftallen, maar wel een sportpark te onderhouden en kosten te betalen. Dat betekent veel vrijwilligerswerk”, weet Van Ommen, een speler van het tweede mannenelftal die nu voor het derde seizoen het vrouwenteam traint. “Toen ik kwam was het alle ballen op Erika (de Bok), lange halen snel thuis. Nu zit er wel iets meer voetbal in.”

De Bok, winnares van de eerste twee edities van de Salverda Trofee, prijst zich gelukkig dat zij nog mag voetballen. Niet alleen op het veld, maar ook in de zaal. Ook daar ontspringt zij de ‘lockdown’ omdat Exstudiantes Zwolle als eredivisionist de topsport-uitzondering krijgt.

Samen hardlopen

“Ik had het er met de tegenstander even over. Het is wel lekker dat wij nog gewoon kunnen ballen”, zegt De Bok. Dat er tijdelijk niet getraind wordt, nemen ze maar even op de koop toe. Wellicht dat een aantal spelers wel wat voor zichzelf gaat hardlopen. “Anders scheur je straks alles af”, vreest De Bok. Voorzichtig gaan er wat stemmen op om samen te gaan hardlopen. “Ga dat organiseren”, moedigt Van Ommen aan.

Be Quick ‘28 wint bekerwedstrijd

Hoe anders wordt er bij de vrouwen van Be Quick ‘28 tegenaan gekeken, maar die spelen dan ook vijf niveaus hoger, in de topklasse. “Wij trainen drie keer per week. Een keer een weekje niet trainen voor een wedstrijd is niet zo erg, maar twee of drie weken achter elkaar niet trainen en wedstrijden spelen is echt geen optie. Dit was dus echt de laatste wedstrijd”, zegt assistent-trainer Patrick Hylkema na de bekerwedstrijd van Be Quick ‘28 tegen Buitenveldert. De Zwolse topklasser won met 0-5 van de hoofdklasser en speelt in de achtste finales van het bekertoernooi in eigen huis tegen een eredivisieclub.

In de ronde van de laatste zestien spelen de zeven overgebleven amateurclubs allemaal thuis tegen de negen clubs uit de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Hylkema acht Be Quick ‘28 niet bij voorbaat kansloos, ook niet als het tegen een topclub loot. “Drie jaren terug speelden we tegen Ajax Vrouwen en konden we goed mee, hadden we ook kansen. Het werd uiteindelijk slechts 1-3. We hopen op een mooie naam”, aldus de assistent-trainer. 

EDON-Go Ahead Kampen.
EDON-Go Ahead Kampen.
EDON-Go Ahead Kampen.
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden