Berkum-trainer Arno Hoekstra tijdens een oefenwedstrijd in aanloop naar dit seizoen.
Berkum-trainer Arno Hoekstra tijdens een oefenwedstrijd in aanloop naar dit seizoen. Foto: Hans Smit

Zorgen over uitspelen competitie, vertrouwen in sportieve afloop

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Halverwege het seizoen staan de twee hoogst spelende amateurvoetbalclubs in Zwolle er slecht voor, maar het vertrouwen in een goede afloop is groot bij hoofdklasser Berkum en eersteklasser SVI. Gevreesd wordt wel dat de coronamaatregelen het onmogelijk maken de competitie af te ronden. 

Nadat Berkum en Arno Hoekstra eerder dit seizoen de samenwerking al verlengden, deden SVI en Bram Freie dat afgelopen weekeinde. Freie is bezig aan zijn tweede seizoen in Ittersum en beleefde net als in zijn eerste jaar een verrassend sterke competitiestart. Met zeven punten uit vier duels draaide SVI bovenin mee, maar na vijf nederlagen in de laatste vijf duels voor de winterstop gaat de eersteklasser als nummer elf van 1D de winterstop in. Freie ziet de wedstrijd tegen DTS ‘35, waarin SVI een 2-0 voorsprong uit handen geeft en met 3-4 verliest, als kantelpunt. “We tikken ze van het kastje naar de muur, maar hebben het in de tweede helft helemaal weggegeven.” 

SVI krijgt hierna nog dik op de broek van SVZW, CSV Apeldoorn en SDV Barneveld. “Dat is een goede leerschool geweest. Als we de taken niet goed uitvoeren, kunnen we er dus ruim afgaan. We moeten constanter worden, ook in wedstrijden. En soms wordt er iets anders gevraagd. Maar er is genoeg kwaliteit om in de eerste klasse te blijven. Als we weer mogen, gaan we genoeg punten pakken”, zegt Freie, die wel de nodige twijfels heeft over het uitspelen van de competitie. “Het is nu winterstop, maar wij zitten pas op een derde van de gespeelde wedstrijden. Dat wordt dus krap.”

‘Eerder beginnen niet verstandig’

De planning is nu om het amateurvoetbal weer van start te laten gaan in het weekeinde van 5/6 februari. “Eerder beginnen is ook niet verstandig”, denkt Berkum-trainer Arno Hoekstra, met de lockdown tot 14 januari in gedachten. Hij heeft deze maand één keer per week getraind met zijn selectie. Voor de komende weken heeft hij een schema opgesteld voor de spelers. “Je moet wel iets blijven doen, we hebben al veel trainingsmomenten en wedstrijden gemist. We hadden zaterdag ook wel willen spelen, maar konden niemand vinden voor een oefenwedstrijd”, aldus Hoekstra, die na de laatste competitiewedstrijd (27 november, 4-2 verlies bij DETO) nog met Berkum oefende tegen WHC en Go Ahead Kampen.

‘Gebrek aan efficiëntie’

Overwinningen (1-2 bij WHC en 6-0 tegen Go Ahead) in die duels kunnen de zure smaak van de eerste seizoenshelft niet wegspoelen. Met een veertiende plaats stelt Berkum voorlopig zwaar teleur. “Er zijn aanwijsbare redenen voor”, vindt Hoekstra. “Door veel blessures hebben we niet in een vaste samenstelling kunnen spelen”, zegt de trainer, die met name voorin problemen kent. Martijn Brakke ligt er al sinds de tweede wedstrijd uit, Johnsen Bacuna en Boy Boeloerditi zijn pas net weer fit. Het is terug te zien in het lage aantal goals; slechts veertien in twaalf duels. “Voetballend horen we bij de vijf beste ploegen in deze hoofdklasse, door een gebrek aan efficiëntie staan we waar we nu staan.”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11