De Zwolse darter Patrick Maat doet in Duitsland een gooi naar een PDC-tourkaart.
De Zwolse darter Patrick Maat doet in Duitsland een gooi naar een PDC-tourkaart. Foto: © Pedro Sluiter

Deelname Q-School is al overwinning op zich voor fanatieke darter

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

DARTS 

Patrick Maat droomt van deelname aan de WK darts en doet op de Q-school in het Duitse Niedernhausen een gooi naar een PDC-tourkaart. De 27-jarige Zwollenaar overleefde de eerste fase en strijdt tot en met vrijdag om een startbewijs voor het bekendste internationale dartcircuit.

Om de finaleronde (12-15 januari) te bereiken en in aanmerking te komen voor één van de vijftien toegangsbewijzen had Maat drie kansen plus een ontsnappingsroute. Op zondag, maandag of dinsdag moest hij vijf potjes achter elkaar winnen, maar bij zijn eerste twee pogingen kwam hij daar niet bij in de buurt. Maat verloor op beide dagen zijn tweede partij, zei het nipt met 5-4. 

Op de derde dag kwam hij een stapje verder, maar was de Duitser Mario Schulze met 5-2 te sterk. Een partij waarin Maat een prima gemiddelde haalde van 80,89 maar daarmee nog altijd bijna tien punten per drie pijlen minder gooide dan zijn tegenstander. Schulze strandde een ronde later tegen zijn landgenoot Erik Tautfest, een speler waar Maat op maandag van had verloren. 

Op basis van de gescoorde punten voor zijn vier gewonnen partijen plaatste Maat zich toch voor de finaleronde van woensdag tot en met vrijdag. 

Met bekende dartsnamen als Christian Kist (voormalig BDO-wereldkampioen), Ronny Huybrechts en Benito van der Pas is de concurrentie groot op het kwalificatietoernooi in Duitsland, waar zo’n driehonderd spelers van het Europese vasteland vechten voor de kans om in 2022 aan de PDC-toernooien mee te mogen doen. In Engeland strijden Britse gegadigden voor tickets. 

Voor Maat was deelname in Niedernhausen, na de desastreus verlopen eerste poging, al een overwinning op zich. 

Door een te hoge temperatuur voor aanvang van het toernooi werd hem vorig jaar de toegang tot de wedstrijdvloer ontzegd en kon hij zonder een pijl te hebben gegooid terug in de auto naar Zwolle. Dit jaar doorstond hij alle gezondheidschecks en mocht hij eindelijk proeven van het grote werk.

Extra druk om het nu te halen, voelde Maat naar eigen zeggen niet. Ook niet nadat hij weer bij een aantal geldschieters was langs gegaan met het verhaal om zijn droom waar te maken. Met de insteek dat ‘alle kleine beetjes helpen’ heeft Maat naar eigen zeggen zijn inschrijving en reis/verblijfskosten (2000 euro) kunnen dekken.

Momentopname

“Ik sta er heel nuchter in. Ik denk nooit van tevoren ‘dat ga ik wel even doen’. Het is een momentopname”, aldus Maat, die nu een jaar of vier fanatiek aan het darten is. Die hobby is zo serieus geworden dat het voetbal inmiddels met afstand op de tweede plaats staat. “Ik mis het nu totaal niet. Trainingen trekken me niet meer. Ik heb niet echt meer het gevoel dat ik nog beter wil worden”, aldus de amateurvoetballer van HTC en eerder SV Zwolle. 

Leeftijd

Het voordeel van darts ten opzichte van voetbal, is dat darters een stuk langer mee kunnen. Met zijn 27 jaar is hij nog een jonkie in die wereld. Kijk alleen maar naar de man die op 3 januari wereldkampioen werd, Peter Wright, en de man die hij in de halve finales versloeg, Gary Anderson. Beide Schotten zijn al 51 jaar. “Dan heb ik nog even”, lacht Maat, die droomt van dat podium. “Ja tuurlijk. Anders ga je ook niet naar zo’n toernooi. Dan kun je net zo goed in de kantine van HTC gaan staan te gooien, haha. Maar het heeft wel tijd nodig. Het is nu gewoon lekker dat ik er van kan proeven.”

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren