Joran Pot kijkt toe bij een wedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen op het sportpark van Be Quick '28.
Joran Pot kijkt toe bij een wedstrijd van PEC Zwolle Vrouwen op het sportpark van Be Quick '28. Mark de Rooij

Pot op zoek naar nieuwe uitdaging na zeven seizoenen PEC Vrouwen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Joran Pot is bezig aan zijn laatste seizoen bij PEC Zwolle Vrouwen. Na zeven seizoenen bij het eerste elftal waarvan drie en een half als hoofdtrainer is het tijd om verder te kijken.

Pot werkte als assistent-trainer onder Sebastiaan Borgardijn en Carin Meesters-Bakhuis en was al een half jaar eindverantwoordelijke toen Bakhuis in de winterstop van het seizoen 2016/2017 opstapte. Na twee seizoenen onder Wim van der Wal, met als hoogtepunt de finale van de KNVB Beker in 18/19, nam hij het stokje als hoofdtrainer over.

“Veel speelsters die ik in de jeugd trainde vallen nu weer onder mijn hoede, waarmee gelijk de kracht van de PEC Zwolle-opleiding wordt onderstreept”, zegt Pot, die zich altijd geschaard heeft achter de Zwolse filosofie om met zelf opgeleide speelsters op het hoogste niveau te acteren. Hij zag de afgelopen seizoenen veel sterkhouders vertrekken en bleef daardoor telkens met een nog jongere groep achter. Met als gevolg dat er minder druk is komen te staan op een topklassering.

PEC Vrouwen sloot de seizoenen onder zijn leiding af als zevende, zesde en staat momenteel ook op een zesde plaats terwijl het halverwege de eerste seizoenshelft nog bovenaan stond in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Of Pot zijn loopbaan in het vrouwen- of mannenvoetbal voorzet, laat hij in het midden. De nog altijd pas 32-jarige oud-profvoetballer wil zich naar eigen zeggen vooral ‘doorontwikkelen’. Een mooie uitdaging in het amateurvoetbal (bij de mannen) sluit Pot ook niet uit. Ook als dat betekent dat de Heinoër er dan een baan naast moet zoeken. “Ik wil geen deuren dicht doen. Ik maak een keuze op basis van ontwikkeling”, zegt Pot, die zich zonder makelaar op de markt begeeft. “In dit stadium verwacht ik dat er wel iets komt voor volgend seizoen. Daar maak ik me geen zorgen over. Er is al wat interesse getoond. Waar daar laat ik me niet over uit. Dat leidt alleen maar tot gespeculeer.”

Kampioenselftal

Pot zal voor altijd onderdeel uitmaken van de Zwolse voetbalhistorie, als één van de spelers die in 2011/2012 kampioen werden en promoveerden naar de eredivisie. Pot vertrok na twee seizoenen naar Go Ahead Eagles waar hij ook twee seizoenen speelde. Pot gold als een enorme belofte in de jeugd van FC Twente, maar brak niet door in het eerste elftal. Hij speelde vervolgens in het betaald voetbal voor RBC, FC Zwolle, Go Ahead Eagles en bij de amateurs van Excelsior ‘31, DVS ‘33, SC Genemuiden en SVZW. Na het seizoen 2019/2020 hing hij zijn kicks aan de wilgen.

Hervatting competitie

PEC Zwolle Vrouwen speelt zondag 16 januari (12.15 uur) in eigen huis tegen FC Twente de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft. Pot had graag nog een keer geoefend in aanloop naar die Overijsselse derby, maar de wedstrijd tegen Bundesligaclub SGS Essen is geannuleerd en een alternatief is niet gevonden. De laatste wedstrijd was op 17 december in eigen huis tegen Heerenveen (3-1 winst).