De broers De Jager werken zich in het zweet in aanloop naar de Two Oceans Marathon. Staand: Tjeerd, Wietze, Klaas-Henk en Sjon de Jager. Zittend: Harm de Jager en Leslie Pangemanan van de Amsterdam Buitenveldert Sportclub.
De broers De Jager werken zich in het zweet in aanloop naar de Two Oceans Marathon. Staand: Tjeerd, Wietze, Klaas-Henk en Sjon de Jager. Zittend: Harm de Jager en Leslie Pangemanan van de Amsterdam Buitenveldert Sportclub. Foto: Wouter Westrik

Broers De Jager keihard aan de bak voor beklimmingen in Zuid-Afrika

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HARDLOPEN 

Zwollenaar Wietze de Jager veilde al zijn auto op Radio 538 en in april staan alle vijf broers De Jager aan de start van de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika. Het doel: geld ophalen voor de stichting Run4Schools. Voor het zover is moet er nog wel flink wat fysieke arbeid worden geleverd, aangezien het hier gaat over een 56 kilometer lange tocht inclusief beklimmingen, een zogenaamde ultra marathon.

“Het loopt eigenlijk wel lekker weg. De meters vliegen onder je voeten door als we zo aan het praten zijn”, zegt Klaas-Henk halverwege het telefonische interview. Tjeerd en hij zijn dan wat hoogtemeters aan het pakken in Limburg en dat is hard nodig volgens de op-één-na oudste van de vijf broers (van oud naar jong: Sjon, Klaas-Henk, Tjeerd, Harm en Wietze). “Wij zijn het langzaamst. De andere broers lopen sneller. Harm is militair, die moet dat wel kunnen. Wietze heeft ooit een Iron Man gedaan en Sjon, de oudste broer, is bijna vijftig maar loopt heel goed.”

Het begon allemaal bij Harm (35), die wel houdt van een sportieve uitdaging en de Two Oceans Marathon op zijn ‘bucket list’ heeft staan. De sportieve en avontuurlijke Wietze (33) leek dit ook wel wat en via via kwamen ze in contact met Leslie Pangemanan, eigenaar van een sportschool in Amsterdam en oprichter van de stichting Run4schools. “Het gaat om activiteiten na schooltijd voor de kinderen in ‘townhsips’ (arme wijken aan de rand van de stad die oorspronkelijk bedoeld waren voor de niet-blanke inwoners, MdR). Dat zijn kwetsbare kinderen, die kunnen gemakkelijk in de verkeerde handen vallen of het verkeerde pad opgaan. Je kunt dat natuurlijk niet veranderen, maar het wel ietsje beter maken voor een aantal”, vertelt Klaas-Henk, die zelf 1100 euro ophaalde door de kinderen van zijn school in Amsterdam (hij is leraar) kerstliedjes te laten zingen en dit live te streamen. Wietze verdiende maar liefst 16.000 euro met zijn geveilde auto en zo zetten alle broers hun eigen netwerk in om geld te verzamelen.

Een streefbedrag hebben de broers niet. “Zo veel mogelijk geld ophalen, dat is het doel”, aldus Klaas-Henk, die niet zonder spanning naar de wedstrijd toeleeft. Hij weet namelijk een beetje wat hem te wachten staat en dat is niet niks. Naast de enorme afstand van 56 kilometer trotseren de deelnemers meerdere beklimmingen. Die hoogtestage in de Limburgse bergen is dus geen overbodige luxe. Bovendien moeten de deelnemers binnen zeven uren binnen zijn. “Dat is best aanpoten voor ons. Tjeerd en ik zijn wel een beetje nerveus. We moeten de komende tijd flink aan de bak. Ook omdat we allebei corona hebben gehad, een week of drie geleden. Wietze ook. Het viel mee gelukkig, we zijn al weer hersteld.”

Ondanks de flinke fysieke inspanning hopen de broers toch een beetje te kunnen genieten van de loop, die ook wel bekend staat als ‘de mooiste marathon ter wereld’. “Het is erg mooi daar. Je begint in het donker en nee, gevaarlijk is het niet. De route is afgezet. Er zijn locals die al 26 keer hebben meegedaan.”

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen gisteren
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 18 apr, 09:43