Voorzitter Gerrard Vinke op de, verder lege, tribune in het Landstede Sportcentrum voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Feyenoord.
Voorzitter Gerrard Vinke op de, verder lege, tribune in het Landstede Sportcentrum voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Feyenoord. Foto: © Pedro Sluiter

‘Landstede Hammers blijft in alle opzichten een topsportklimaat nastreven’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL 

“Corona is een geduchte tegenstander. Misschien wel de zwaarste van de afgelopen jaren. Daar win je niet zomaar van. Niemand zit te wachten op lege sporthallen. Maar we moeten het er helaas mee doen.” Dat zegt Gerrard Vinke, voorzitter van Landstede Hammers. Hij ziet zondagmiddag in een verlaten Theater van de Sport zijn club met 74-61 winnen van Feyenoord Basketball.

De huidige preses (43), opvolger van Thomas van der Staak, is geen doemdenker maar ook zeker niet blind voor de financiële gevolgen van de pandemie. “We hebben een heel moeilijk jaar achter de rug. Het enige wat je dan kunt doen is de tering naar de nering zetten.”

Is daarmee de krappe selectie aan het begin van het seizoen verklaard?

“Dat heeft er wel mee te maken natuurlijk. Wij werken vanuit een strakke en goede organisatie. Je blijft in deze tijden op de been door met elkaar verantwoorde stappen zetten te zetten. Een kaartje voor een basketbalwedstrijd is welswaar niet duur maar je mist die centen wel. Tel het maar eens op. En ja, daardoor hadden we aan het begin van dit seizoen te maken met een smalle rotatie. We zijn dan ook hartstikke blij dat een groep betrokkenen de komst van forward Thorir Thorbjarnarson mogelijk heeft gemaakt. Maar ik signaleer meer positieve elementen. Bart van Schaik en Jerome Oude Kamphuis zijn echt geen rookies meer en ik zie ook dat Niek van der Plas stappen maakt. Zelf opgeleide jongens en dus het sprekende bewijs dat onze Basketbal Academy een stevig fundament vormt. 

Dat we Mike Schilder lang hebben moeten missen met daarbij de hersenschudding van Noah Dahlman en de nare situatie rond de vorige week geopereerde captain Nigel van Oostrum (goedaardige tumor, HB) deed de zaak uiteraard ook geen goed. En ook vandaag misten we weer de nodige spelers.”      

Betekent de Covid-pandemie ook een valse start voor het eerste seizoen van de BNXT League? 

“Los ervan hoe het zich ontwikkelt lijken mij de formule en opzet prima. In ieder geval beter dan een dubbele competitie spelen tegen doorgaans dezelfde clubs. En het niveau is in België niet verkeerd. We weten zelf hoe je kunt door ontwikkelen als je Europees speelt. Ook al was het prijskaartje na twee rondes best hoog, het smaakte wel naar meer. Als we bij de eerste vijf eindigen, en daar ga ik na de winst op Feyenoord toch voorzichtig vanuit, spelen we in maart in de Elite Gold en treffen we topteams als Oostende en Antwerpen. Mooi toch? 

In deze tijden moeten de clubs elkaar steunen. Dat gebeurt ook. De saamhorigheid is best groot. Dat merk je niet alleen tijdens het georganiseerde onderlinge overleg maar ook in het informele circuit. Niemand houdt de kaarten tegen de borst, iedereen wil elkaar helpen. Ook de nieuw ingestroomde teams kunnen rekenen op adviezen op allerlei gebied van de clubs met ervaring. Zoiets is dan wel weer mooi om te constateren.”

Loopt de interne organisatie ook gevaar als deze situatie aanhoudt?

“In het bestuur zijn de taken goed verdeeld. Landstede Hammers blijft in alle opzichten een topsportklimaat nastreven. Spelers willen graag bij ons blijven. Coach Herman van den Belt is hier al zo lang maar zijn basketbalfilosofie staat nog steeds als een huis. Wij staan daar volledig achter. Daar zal ook corona niets aan veranderen. Op de werkvloer hebben we in Aleksandar Todorov dit seizoen de opvolger van Aart van der Horst. Hij brengt nieuwe inzichten en weet als geen ander de weg in de Balkan en Oost-Europa. Hij was werkzaam in Turkije, Roemenië en zijn eigen land Noord-Macedonië. Dankzij hem speelt Dragos Diculescu nu bij ons. Dat een man als Todorov met zo’n CV lyrisch is over onze infrastructuur zegt natuurlijk voldoende. 

Ook voor de toekomst van het basketbal vrees ik niet. Onderzoek heeft uitgewezen dat veertig procent van de jongeren een positief beeld heeft van de basketbalsport. Iedereen heeft in deze sombere tijden belang bij een vitale samenleving. Ook de gemeente. Wat meer affiniteit in de toekomst vanuit die hoek richting topsport zou niet verkeerd zijn. Want juist topsport stimuleert breedtesport en daarmee ook vitaliteit. Maar voorlopig is het eerst zaak door de zure appel heen te bijten.”

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14