Mustafa Saymak zweeft naar de bal tijdens PEC Zwolle - Willem II.
Mustafa Saymak zweeft naar de bal tijdens PEC Zwolle - Willem II. Foto: © Pedro Sluiter

‘Als we in balbezit goed zijn, zul je mij ook vaker zien uitblinken’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE 

Het contract van Mustafa Saymak loopt dit seizoen af en hoewel zijn toekomst nog ongewis is, weet de middenvelder één ding zeker: “ik wil niet afscheid nemen met een degradatie, mocht ik gaan.”

Er waren helaas geen toeschouwers in het MAC3PARK stadion om de zege te vieren, maar eindelijk was er weer eens te juichen voor PEC, dat vrijdagavond met 2-0 won van Willem II.

“Een top gevoel. Ongekend”, zegt Saymak over de pas tweede overwinning van dit seizoen. Het was voor het eerst in bijna drie maanden dat hij weer eens met een lekker gevoel kon gaan kijken naar de resultaten van de concurrentie en die vielen niet tegen. Fortuna verloor zondag met 1-2 van AZ en Sparta speelde 1-1 tegen Cambuur. Het gat met Fortuna en Sparta is hierdoor geslonken tot respectievelijk vier en vijf punten.

En dan te bedenken dat PEC een verzoek had ingediend bij de KNVB om de wedstrijd uit te stellen omdat het vanwege coronabesmettingen met een overvolle ziekenboeg zat. Saymak, met zijn 28 jaar een van de ervaren spelers in de Zwolse selectie, was vooraf al van mening dat PEC in actie moest komen. “Wij wisten ook niet dat de club dat verzoek had gedaan. Ik wilde graag spelen. Je wilt zo snel mogelijk die aansluiting vinden. Als je op zes punten blijft en de concurrentie pakt wel punten, dan is dat toch een mentale tik. Bovendien hadden we wel een volwaardig elftal. Alleen op de bank hadden we niet veel mogelijkheden”, zegt Saymak.

“Ik had wel het geloof dat de drie punten in Zwolle gingen blijven en we hebben dat ook laten zien. Het leek alsof Willem II er niks van bakte, maar dat kwam ook door ons. Dan lijkt het alsof de tegenstander geen zin heeft of vermoeid is of geen kwaliteit heeft, maar dat is omdat wij er zoveel energie instoppen als we de bal niet hebben. Daar trainen we hard voor. Dat kost veel kracht, maar afgelopen vrijdag hebben we daar de vruchten van geplukt.”

Saymak ziet PEC nog wel als degradatiekandidaat nummer één, maar heeft niet het idee dat er een wonder moet gebeuren voor zijn club om te handhaven in de eredivisie.

“Het is cliché, maar wij moeten echt naar onszelf kijken. Kijk, in de situatie waarin wij zitten maakt het uit wat de concurrentie doet, maar als je echt een goede seizoenshelft draait, denk ik niet dat we in de problemen hoeven komen. We hebben nog zestien wedstrijden en hebben er nog het volste vertrouwen in. We krijgen onze concurrenten nog, als je die wint...

Aan de andere kant: we moeten natuurlijk niet denken na een overwinning op een tegenstander die het al heel moeilijk had, ‘we zijn er al’. Dit is het begin van iets wat mooi kan worden.”

Niveau

Saymak kwam in 2019 terug bij PEC Zwolle na een Turks uitstapje van één seizoen, maar heeft sinds zijn terugkeer niet meer dat hoge niveau gehaald van voor zijn vertrek. De middenvelder is zelf de eerste om dat toe te geven en had ook niet verwacht dat hij met PEC nu voor het derde seizoen op rij tegen degradatie zou vechten. Daarin ligt volgens hem ook één van de redenen dat we niet de beste Saymak hebben gezien, naast de wel bekende blessures die hem de afgelopen jaren teisterden.

Uitblinken

“Als we weinig de bal hebben en we moeten veel vechten (fysiek), dan doe ik dat wel, maar dat is niet mijn kracht. Als we in balbezit goed zijn, zul je mij ook vaker zien uitblinken. Als het team stroef draait, ben ik niet een speler die het team op sleeptouw kan nemen zonder de bal. Dus het is beide: ik heb zelf nog niet dat niveau gehaald, maar dat heeft ook met blessures en de kwaliteit van de selectie te maken”, aldus de man die inmiddels behoorlijk verknocht is geraakt aan PEC Zwolle. “Ik ben hier op mijn zestiende binnengekomen. Anderhalf jaar in de jeugd mogen spelen, een kans gekregen op late leeftijd. Dus het is een speciale club voor mij.”

Toekomst

“Ik woon nog steeds in Deventer, maar Zwolle heeft een bijzondere plek in mijn hart. Ik heb ook een kavel gekocht in Stadshagen, dus vanaf de zomer gaat daar de bouw beginnen van mijn huis”, zegt Saymak, die nog niet weet waar zijn voetbaltoekomst ligt.

“Als de club een goed verhaal heeft en zegt ‘wij hebben jou nodig, we willen graag door met jou’, dan ga ik daar zeker over nadenken. Mocht dat niet gebeuren en de club ziet geen perspectief met mij, dan wil ik geen andere club in Nederland. Dat heb ik al wel besloten. Die kans is misschien één procent. Het gaat buitenland worden, of verlengen bij Zwolle. Maar op dit moment ben ik volledig bezig met handhaven. Ik wil niet afscheid nemen met een degradatie, mocht ik gaan.”

Mustafa Saymak in actie tijdens PEC Zwolle - Willem II.
Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden