Bijna iedere zondagochtend staat het eliteteam van Hanzerenners Zwolle om 09:00 uur in de buurt van Het Engelse Werk klaar om de nodige kilometers weg te trappen. Rechts ploegmanager Rik Jansen.
Bijna iedere zondagochtend staat het eliteteam van Hanzerenners Zwolle om 09:00 uur in de buurt van Het Engelse Werk klaar om de nodige kilometers weg te trappen. Rechts ploegmanager Rik Jansen. Foto: © Pedro Sluiter

Hanzerenners Zwolle willen niet meer voor spek en bonen meedoen aan De Ster

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

WIELRENNEN 

Op zaterdag 5 maart, krap een half jaar na de gedwongen corona-editie in oktober 2021, staan de wielrenners alweer aan de start op Het Grote Kerkplein in Zwolle voor de 62ste editie van De Craft Ster van Zwolle. Na twee jaar afwezigheid zijn ook Hanzerenners Zwolle opnieuw van de partij.

‘Laat De Ster van Zwolle maar komen’. Het staat dik gedrukt in een nieuwsbrief aan de sponsors van het nieuwbakken eliteteam van de Zwolse wielerclub. “Het is geen misplaatste arrogantie”, lacht ploegmanager Rik Jansen (39).”We zijn harstikke blij met de uitnodiging en kennen onze plek. We willen er alleen mee aangeven dat we popelen om te bewijzen dat we die ‘wildcard’ ook echt verdienen.”

In december 2020 stelde oud-renner Raymond Koch, samen met Robert de Vries, voor om een eliteteam op te starten bij Hanzerenners Zwolle. Achterliggende gedachte was talentvolle renners van de club de kans te geven op eliteniveau te acteren. Het bleek voor een aantal echte clubmensen het beginsein om de mogelijkheden te onderzoeken en tot een haalbaar plan te komen. Jansen: ”als je aan zoiets begint moet je eerst weten of er een draagvlak is en het ook uitvoerbaar lijkt. We zijn eerst begonnen in onze eigen club om coureurs te werven en dat leverde direct al zes namen op”, vertelt Jansen, die met Heini Koornberg het ploegmanagement vormt.

Ambities

Koornberg was ooit volleyballer en Jansen heeft een basketbalverleden. ”Allebei teamsporten. Met die achtergrond hebben we geprobeerd een goede organisatie neer te zetten voor een echt regioteam. In het wielrennen gaat het er toch vaker wat meer ongestructureerd en individueler aan toe. Corona was heel vervelend natuurlijk maar het gaf ons wel de ruimte, tijd en rust om zaken op allerlei gebieden en ook sponsoring goed te regelen”, stelt Jansen. “We hebben renners van buitenaf gepolst en met hen gesprekken gevoerd over ambities maar ook over zaken als het verenigingsgevoel. Want het eliteteam moet absoluut geen club binnen een club worden.”

Uitstraling

Voorlopig staan vijftien coureurs ingeschreven. Onder hen toch een aantal opmerkelijke namen zoals routinier Gary Hekman die het NK Marathonschaatsen in 2020 won maar ook als wielrenner zijn mannetje staat. Verder is Gert-Jan Bosman (29) over de streep getrokken met zijn koerservaring bij aansprekende ploegen als Jo Piels en Volker-Wessels.

Clubman Jansen, die ook als wedstrijdspeaker bij de KNWU flink aan de weg timmert, is er blij mee. “Gert-Jan is een toegevoegde waarde. Er staat nu een mooie mix van routine, kwaliteit en talent met mannen als Jelmer Arendshorst, Pieter Verhoeven, Werner Vos en de negentienjarige Ard Stuiver, van jongs af aan al een ‘kind van de club’. Met de invoering van dit eliteteam heeft de club weer een vlaggenschip dat mee gaat doen in de clubcompetitie. Het is zo belangrijk voor de uitstraling van een vereniging. Want wat is bijvoorbeeld een voetbalclub zonder eerste elftal? We hebben optimaal gebruik gemaakt van onze contacten met oud-profs, voormalige ploegleiders en adviezen van clubs zoals De IJsselstreek. Daardoor hebben we, denk ik, een stabiele basis gecreëerd voor de toekomst. Want het mag niet zo zijn dat het allemaal uitdraait op een kortstondig avontuur en wij het predicaat ’eendagsvlieg’ krijgen.”  

Selectiewedstrijden

Bijna iedere zondagmorgen staat het nieuwe eliteteam om 09:00 uur in de buurt van Het Engelse Werk klaar om de nodige kilometers weg te trappen. Absoluut noodzakelijk want in februari staan de eerste selectiewedstrijden in Oldebroek (’t Loo) en Sleen op het programma. Daar zal uiteindelijk een schifting plaatsvinden waarna de competitie op 9 april begint met de Zuiderzee Ronde en snel daarna op 1 mei een ploegentijdrit. Raymond Koch, Henk Jan Stuiver en Gerben Kroeze zitten in de ploegleiderswagen. Heini Koornberg en Rik Jansen zijn verantwoordelijke voor de complete organisatie.        

Maar eerst is er natuurlijk de Ster van Zwolle. Wel een heel ander niveau dan de clubcompetitie, beseft Jansen. Want de openingsklassieker maakt deel uit van de Holland Cup, een reeks wedstrijden met ijzersterke Continental Teams. Jansen: “de voorgaande keren dat De Hanzerenners meededen verstopten de mannen zich vaak in de buik van het peloton en was het passeren van de meet voor slechts weinigen weggelegd. We willen het met deze nieuwe groep toch anders gaan doen in deze ‘thuiswedstrijd’. Niet koersen om te overleven en voor ‘spek en bonen’ meefietsen, maar je ook laten zien als het kan.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden