SVI oefende zaterdag in eigen huis tegen IJVV (1-1).
SVI oefende zaterdag in eigen huis tegen IJVV (1-1). Foto: © Pedro Sluiter

‘Spelers die op vakantie gaan kunnen we er nu echt niet bij hebben’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Menig club (in Zwolle) wacht een monsterklus nu de KNVB heeft besloten de competities in het amateurvoetbal in zijn oorspronkelijke vorm af te ronden. In juni moeten dan ook de nacompetities nog worden gespeeld.

Het komende weekeinde staat in het teken van de herstart van de competities in het amateurvoetbal. Er wordt begonnen met twee inhaalrondes, waarna in het weekeinde van 19/20 februari alle clubs weer binnen de lijnen komen, corona en weder dienende uiteraard. De nacompetitie begint op zaterdag 11 juni en moet op zondag 26 juni zijn afgerond. Het betekent dat er geen vrij weekeinde is tijdens carnaval (op 26 februari staat bijvoorbeeld WVF-ZAC op het programma) en dat er op dinsdagavond 10 mei gevoetbald wordt.

Misschien wel de grootste uitdaging voor de voetbalbond was het vinden van een oplossing voor de corona-afgelastingen die in menig klasse al tot scheve verhoudingen heeft geleid. Hiervoor is de regel ingevoerd dat clubs nog maar één wedstrijd mogen afgelasten vanwege coronabesmettingen. Verdere verzoeken tot uitstel worden door de bond beoordeeld en in de laatste vier speelronden is uitstellen überhaupt niet meer toegestaan.

“Gelukkig is er paal en perk aan gesteld. Anders was het heel moeilijk geworden om de competitie af te maken”, denkt SVI-trainer Bram Freie. “Het is nu al druk genoeg met elk weekeinde een wedstrijd en één doordeweekse wedstrijd. Maar dat is ook wel mooi. We hebben er heel veel zin in”, aldus de trainer die met SVI al oefende tegen SV Dalfsen (0-2 winst), IJVV (1-1) en dinsdagavond tegen Wijhe ‘92. De eersteklasser hervat zaterdag 5 februari de competitie met een thuiswedstrijd tegen Nunspeet.

‘Alle hens aan dek’

Het eerste weekeinde waarin er weer in wedstrijdverband mocht worden gevoetbald, beloofde weinig goeds voor zondagvierdeklasser SV Zwolle. De ploeg van trainer Marco Onderberg meldde zich af voor de oefenwedstrijd tegen Vaassen omdat het niet genoeg spelers had. En dan te bedenken dat SV Zwolle nog maar liefst negentien wedstrijden moet afwerken, samen met klassegenoot Ulu Spor het meeste van alle Zwolse clubs. “Met blessures komen we al gauw in de problemen. Dat is lastig op te vangen en dat zagen we ook in de eerste seizoenshelft. We hebben iedereen dus hard nodig. Spelers die op vakantie gaan kunnen we er nu echt niet bij hebben. Het is alle hens aan dek.” Toch kan Onderberg niet wachten om weer te beginnen. “Het is de hoogste tijd. Het is niet leuk om te trainen zonder het vooruitzicht van een wedstrijd in het weekeinde.”

Met dat laatste is Dieze West-trainer Tom IJzerman het volledig eens. “Dat hou je even vol, maar op een gegeven moment hebben de spelers zoiets van ‘waar trainen we voor?’ Ik ben erg blij dat het weer begint. Fysiek zitten we nog niet op honderd procent, maar daar hebben we nog even de tijd voor.” Dieze West komt op 19 februari voor het eerst weer in actie in competitieverband en oefent aanstaande zaterdag tegen tweedeklasser ZAC. Het speelde zaterdag een oefenwedstrijd tegen Genemuiden 2 (3-3) en oefent dinsdagavond tegen VSCO ‘61.

Dieze West opgelucht

Als er een trainer is die opgelucht en blij is dat de competitie ‘gewoon’ wordt afgemaakt, dan is het IJzerman wel. De Zwollenaar zag een mogelijke promotie in de afgelopen twee seizoenen in rook opgaan door de coronamaatregelen en vreesde eventjes voor een derde deceptie op rij. “Ik kan niet ontkennen dat dit door mijn hoofd schoot. Op een gegeven moment werd het wel weer spannend. Als die lockdown nog langer zou duren, kun je misschien niet meer alles inhalen”, zegt de trainer van de ploeg die een straatlengte voorstaat in 4D. Na acht wedstrijden, en acht overwinningen, is er al een gat van tien punten naar de nummer twee. Nummer drie CSV ‘28 kan op acht punten komen als het zaterdag 5 februari de inhaalwedstrijd bij VHK wint.

SVI oefende zaterdag in eigen huis, voor een klein aantal toeschouwers, tegen IJVV (1-1).
SVI oefende zaterdag in eigen huis tegen IJVV (1-1).
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 11 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 12 uur geleden