Ivar Nijboer duelleert, Bjorn Bakker achtervolgt. Berkum - ONS Sneek
Ivar Nijboer duelleert, Bjorn Bakker achtervolgt. Berkum - ONS Sneek Foto: Pedro Sluiter

Tegen ONS vindt Berkum het doel een stuk gemakkelijker dan voor de winterstop

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Tegen ONS Sneek is Berkum weer ouderwets op dreef en na de 6-0 zege lijkt niets een mooie opmars in de hoofdklasse B in de weg te staan. Trainer Arno Hoekstra vind dat nog een brug te ver. “Laten we eerst maar eens onderin zien weg te komen.”

De laatste keer dat Berkum er zo slecht voor stond in de winterstop was in het seizoen 2018/2019, toen de ploeg onder trainer Raymond Schuurman aan een opmars begon in de tweede seizoenshelft. Het degradatiespook werd gauw verdreven en het scheelde weinig of Berkum had ook nog de derde periodetitel gepakt.

Dit seizoen stond Berkum er nog slechter voor, maar was het ook duidelijk waar het aan schortte. Doelpunten, om heel kort te zijn. De oorzaak was ook helder: een reeks aan blessures, vooral in de voorste linie, waarbij eigenlijk alleen Chris van der Meulen de hele eerste seizoenshelft beschikbaar was. Martijn Brakke, Johnsen Bacuna, Boy Boeloerditi, ze zaten allemaal langdurig in de lappenmand.

Met een vrijwel voltallige selectie ziet Hoekstra zijn ploeg uit de startblokken schieten na de winterpauze. Het grote verschil met de wedstrijden in 2021 is dat Berkum nu veel minder kansen nodig heeft om te scoren. “Nu zie je de tweede, derde kans erin gaan. In de eerste seizoenshelft hadden we vijf, zes kansen nodig om te scoren”, weet Hoekstra, die weer kon genieten van zijn ploeg. “In de eerste helft wel. Fris, scherp, als team aanvallend en verdedigend, veel tempo, snelheid. Zo zien we het graag. In de tweede helft werd het wat minder, maar dat zie je wel vaker bij zo’n tussenstand (5-0).”

De man die de ruststand op 5-0 bepaalde en de eindstand op 6-0, beide keren vanaf elf meter, speelde weer op zijn vertrouwde positie centraal achterin. “Hij begon dit seizoen achterin en speelde daarna op het middenveld en ook nog in de spits. We maakten eigenlijk een beetje misbruik van Marc, maar dat geeft aan hoe dun de spoeling was”, zegt Hoekstra over aanvoerder Marc van der Meulen. 

Waar de Berkum-supporters na zo’n knallende start al vooruit durven kijken naar een ouderwets succesvolle tweede seizoenshelft, vindt Hoekstra het niet gepast om te praten over, bijvoorbeeld, een periodetitel. “Laten we eerst maar eens onderin zien weg te komen. Het is dit seizoen ook gebleken dat het ons niet aan komt waaien. We moeten er hard voor werken en niet gaan denken dat het ook op tachtig procent kan.”

Berkum-ONS Sneek 6-0 (5-0). 7. Johnsen Bacuna 1-0, 15. Chris van der Meulen 1-0, 23. Julian de Ruiter 2-0, 26. De Ruiter 4-0, 41. Marc van der Meulen 5-0 (strafschop), 73. Marc van der Meulen 6-0 (strafschop).

Berkum - ONS Sneek.
Berkum - ONS Sneek
Berkum verdedigt tegen ONS Sneek.
Trainer Arno Hoekstra (tweede van rechts) kijkt toe.
Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48