SVI-Nunspeet. Youp Kok is continue aanwezig in de eerste helft zoals hier met een kopbal..
SVI-Nunspeet. Youp Kok is continue aanwezig in de eerste helft zoals hier met een kopbal.. Foto: © Pedro Sluiter

Ondanks winnende doelpunt van concurrent is Youp Kok weer de eerste man in de spits bij SVI

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Tegen Nunspeet is Youp Kok met een bal op de paal centimeters verwijderd van de winnende en ziet hij uitgerekend concurrent Twan Zuidmeer het enige doelpunt van de wedstrijd maken. De spits kan het hebben nu hij de concurrentiestrijd bij SVI weer in zijn voordeel heeft beslist. Daar brengt ook de goal in blessuretijd van Zuidmeer op dit moment geen verandering in.

“Je maakt hem natuurlijk liever zelf, maar het feestje is er niet minder om hoor. Absoluut niet”, verzekert Kok na de zwaar bevochten, maar verdiende 1-0 overwinning bij de herstart van de competitie. Natuurlijk schiet het wel even door zijn hoofd dat het zijn concurrent is die voor de dug-out van Nunspeet door alle spelers van SVI besprongen wordt, maar de punten zijn te belangrijk voor de ploeg die voor het eerst sinds 9 oktober weer eens wint. Dat besef is er bij Kok en iedereen van SVI maar al te goed. Het zelfvertrouwen kan wel een boosterprik gebruiken en de driepunter tegen de nummer vijf van 1D is precies dat.

Bovendien is het een andere situatie dan anderhalf jaar geleden voor Kok, die toen plotseling genoegen moest nemen met een rol als invaller. De nieuwe trainer Bram Freie gaf de voorkeur aan Twan Zuidmeer en dat was even schrikken voor de man die in de twee seizoenen daarvoor zo belangrijk was geweest in de opmars van SVI naar de eerste klasse. 

“Vorig seizoen was het een andere situatie”, verklaart Freie. “Toen was Twan echt in topvorm en was Youp fysiek niet helemaal in orde. Dat had-ie begin dit seizoen ook wel een beetje -hij heeft wel eens een pijntje- maar nu zie je dat hij zich volledig op het voetbal kan concentreren en niet op zijn lichaam. Dat zie je wel terug, ik denk dat hij heel belangrijk is voor deze ploeg.”

Het is inderdaad terug te zien, met name in de eerste helft. Kok trekt, sleurt, komt veel aan de bal, kopt door of kaatst, laat zich horen en is erg gretig. In de eerste zeven minuten heeft hij al twee keer de bal afgepakt op de vijandelijke helft en met een ‘akka’ (a la Zidane) het publiek vermaakt. Boos is Kok wanneer hij de bal vervolgens niet terug krijgt van Frank Jansen en dat is hij ook wanneer SVI haar man-meer-situatie in de tweede helft cadeau doet door een domme actie van Maurizio Parella. “Hou je kop er nou bij, Maurizio”, schreeuwt hij naar de middenvelder als die met gebogen hoofd het veld afloopt na een onnodige overtreding en tweede gele kaart.

Puntertje op de paal

‘Het’ moment van Kok komt tien minuten voor tijd als de spits de bal aanneemt in ‘de zestien’ en met een van Patrick Kluivert afgekeken uiterstepuntvandeschoen-tikje (Wenen 24 mei 1995) de doelman passeert. Het enige probleem is dat de paal in de weg staat.

“Het is wel jammer dat op het moment dat het moet gebeuren, het net niet lukt”, zegt Kok, die tegelijkertijd beseft dat hem niet veel te verwijten valt bij dit moment.

“Hij is fit, scherp en vandaag maakt-ie geen goal maar we hebben drie oefenduels gespeeld en daarin heeft-ie al onze vier goals gemaakt. Dus die goals gaan er in de competitie ook wel weer komen”, weet Freie. 

Keihard blijven inzetten

“Ik merk wel dat ik nu weer met vertrouwen speel. Dat was een tijdje weg maar is nu weer redelijk terug”, zegt Kok. Volgens hem was het een kwestie van hard blijven werken op het moment dat het even tegenzat. Wat ook meehielp was dat het vorige seizoen slechts vijf wedstrijden duurde. “Een volgend seizoen begin je eigenlijk weer opnieuw. Ik heb toch een stukje plezier teruggevonden. Je scoort een paar keer, dat helpt ook mee. Je moet een beetje geluk hebben. En je gewoon keihard blijven inzetten. Als je dat een tijdje weet vol te houden, ook als het wat minder gaat, dan betaalt zich dat uit.” 

Een schotje van Youp Kok belandt in de handen van de Nunspeet-doelman.
Youp Kok (links) tijdens SVI-Nunspeet.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.