Jan Dirkzwager en Nico Rienks dopen de Thor. Burgemeester Snijders (rechts) onthult de boot. (Foto: Hans Smit)
Jan Dirkzwager en Nico Rienks dopen de Thor. Burgemeester Snijders (rechts) onthult de boot. (Foto: Hans Smit) Hans Smit

Nieuwe boot voor studentenroeivereniging Boreas

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

ROEIEN

De Zwolse studentenroeivereniging Boreas liet donderdag hun nieuwe boot dopen. En dat gebeurde niet zomaar. Burgemeester Peter Snijders, roeier Nico Rienks en donateur Jan Dirkzwager waren daarbij aanwezig. “Een botendoop is een zeer bijzondere aangelegenheid voor roeiverenigingen en wordt daarom groots gevierd”, aldus bestuurslid Demi Hakvoort.

Boreas had de beschikking over een vloot met zeventien boten. Met namen als de Beukbak en de Donderbus. Daar is nu een eenpersoon boot bijgekomen, geschonken door de vader van één van de leden. “We zijn er heel blij mee. Het is een hele goede wedstrijdboot.”

Alcohol

“Als je lid wordt bij ons, dan begin je eigenlijk altijd met competitieroeien. Je bepaalt zelf hoe vaak je gaat trainen en af en toe roei je tegen andere studenten. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan wedstrijdroeien. Dan moet je echt wel een flink aantal uren trainen in de week en ook op je voeding letten en rekening houden met het gebruik van alcohol.”

Aan de doop van de boot, kwam afgelopen donderdag bij het onderkomen van Boreas aan de Katerdijk, geen alcohol aan te pas. “De boot is gedoopt door Nico Rienks, dat gebeurde met water uit het Zwarte Water. De burgemeester trok de Zwolse vlag weg, waardoor de naam van de boot zichtbaar. De gever had de naam Thor voorgesteld, de god van de donder.”
De Zwolse Studenten Roeivereniging Boreas werd in 2004 opgericht en kwam voort uit burgerroeivereniging ZRZV, ook wel de Zwolsche genaamd. Boreas is de paarsgevleugelde Griekse god van de Noordenwind.

Verenigingsavond

“We hebben 175 leden en daarmee zijn we de grootste studentensportvereniging van Zwolle. Onze leden zijn vooral hbo-studenten van allerlei opleidingen en komen overal vandaan. Ook mbo’ers zijn van harte welkom,. Naast wedstrijd- en competitieroeien, hebben we ook de wekelijkse Thap verenigingsavond op de donderdag.”
“Verder organiseren we allerlei evenementen, waaronder de Beugelbokaal. Dat wordt ook wel de Battle of the Black Water genoemd. Dat is een roeiwedstrijd tussen alle Zwolse studentenverenigingen. Dit jaar is dat 3 en 4 juni.”

Gezellig

“Natuurlijk wordt er dan niet alleen geroeid. Er is ook volop gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en het is altijd heel gezellig”, legt Hakvoort nog uit, die nu zo’n vier jaar actief is bij Boreas. “Zelf studeer ik sociologie. Dat doe ik niet meer in Zwolle, maar ik ben nog wel steeds lid van Boreas.”

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14