Padel spelers Jeroen Aarse (links) en Bas Witteveen nemen deel aan het NK Padel in Zwolle.
Padel spelers Jeroen Aarse (links) en Bas Witteveen nemen deel aan het NK Padel in Zwolle. Foto: © Pedro Sluiter

Zwols koppel actief op NK in eigen huis; ‘Padel heeft echt een hele hoge funfactor’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PADEL – Het NK Padel bij Peakz Padel in de IJsselhallen is in volle gang. Komend weekend is het hoofdtoernooi met nationale toppers als Bram Meijer en Uriël Maarsen bij de mannen en bij de vrouwen Milou Ettekoven en Tess van Winteren. Of er ook Zwols succes te vieren valt? Als het aan Bas Witteveen ligt wel.

Twaalf koppels zijn automatisch toegelaten tot het hoofdtoernooi. Voor de overige vier duo’s wacht het kwalificatietoernooi, dat donderdag en vrijdag wordt gespeeld.
Witteveen (31) gaat samen met padelcompagnon Jeroen Aarse (50) proberen zich te kwalificeren voor de wedstrijden van zaterdag en zondag. Dat geldt ook voor een ander Zwols duo: Brais Vila en Bas de Vries.

Buitenland

Aarse heeft al eens in het buitenland padel gespeeld. “Jeroen en ik kenden elkaar al. We kwamen op een gegeven moment in contact met elkaar en zijn samen gaan trainen. Dat doen we nu ongeveer twee tot drie keer per week. We hebben redelijk wat toernooien gespeeld, maar dit is onze eerste officiële wedstrijd”, laat Bas weten.

De beide Zwollenaren hebben allebei een tennisverleden. “Ik kom oorspronkelijk uit Hattem en heb vanaf mijn zesde altijd getennist bij TC Hattem.”
“Op een gegeven bereik je je eigen top en weet je tegen wie je speelt, wie je moet verslaan en van wie je verliest. De lol ging erop die manier wel een beetje af. Toen heb ik een poosje niets gedaan en heb na een aantal jaren het tennis weer opgepakt.”

“Alleen merkte ik dat er nog steeds niet heel veel plezier meer in had. Ik had net nieuwe rackets gekocht, toen ik in aanraking kwam met padel. Ik was meteen om en ben vol voor padel gegaan. Bovendien had ik wat last van mijn schouder en die belast je toch minder bij padel dan bij tennis. Ik heb nooit meer een tennisracket aangeraakt behalve toen ik ze verkocht”, aldus Bas.

Onderaan

Hij heeft een duidelijke verklaring voor zijn enthousiasme voor de sport die een mix is tussen tennis en squash. “De funfactor bij padel is zoveel groter dan bij tennis. De rally gaat veel vaker door. Ook op onverwachte momenten, terwijl bij tennis een goede bal slaan vaak het einde betekent van de rally.”

“Padel betekende voor mij ook helemaal onderaan beginnen. Als beginnend padeller was ik als tennisser in het voordeel met bepaalde slagen. Nu is het ook een zaak om dingen af te leren. Ik heb geen les gehad, wel veel getraind. Padel is voor mij een kwestie van dingen eigen maken. Daarom spreekt het mij ook zo aan.”

Of dat genoeg is voor het bereiken van het hoofdtoernooi, weet Witteveen niet. Wel dat Aarse en hij complementair aan elkaar zijn op de padelbaan. “Jeroen weet precies waar de ballen komen en maakt eigenlijk geen fouten. Ik mag de leuke dingen doen en de punten maken.”

“Hopelijk kunnen we zo het hoofdtoernooi bereiken. We kijken er echt naar uit, want Peakz Padel in de IJsselhallen is een fantastische locatie, omdat ze zoveel binnenbanen hebben. Want wil je een beetje op niveau padel spelen, dan doe je dat toch echt binnen.”

Padel is voor mij een kwestie van dingen eigen maken.

Reeks

Peakz Padel heeft de beschikking over elf binnenbanen en vijf buitenbanen en is daarmee de grootste van Nederland. Ook is het de eerste padelbaan met een centre court.
Het NK Padel duurt nog tot en met zondag 13 maart en is de eerste in een reeks, want de komende drie jaar wordt het padelevenement in Zwolle gehouden. Het toernooi zou eigenlijk vorig najaar plaatsvinden, maar in verband met corona werd het toen uitgesteld.

Tickets

Tijdens het NK wordt er padel gespeeld door de jeugd, volwassenen en senioren. Ook zijn er diverse side-events georganiseerd. De kwalificatiewedstrijden voor het hoofdtoernooi worden donderdag en vrijdag gespeeld. Die duels zijn gratis te bezoeken. In het weekend is het hoofdtoernooi, daarvoor moeten er tickets gekocht worden.

Meer informatie: www.nlpadel.nl.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.