Teleurstelling bij PEC Zwolle na afloop.
Teleurstelling bij PEC Zwolle na afloop. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle leeft inmiddels meer tussen vrees dan hoop

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

ZWOLLE – Als je in deze fase van de competitie zit, heb je als PEC Zwolle een soort van dubbelprogramma. Je moet je eigen wedstrijden met goed gevolg zien af te werken en je houdt nauwlettend in de gaten wat de concurrentie doet. Bijna kreeg PEC Zwolle het zaterdagavond in de thuisontmoeting tegen FC Utrecht dubbel voor de kiezen. Na een 0-1 achterstand, werd het uiteindelijk meer dan verdiend 1-1, maar omdat de concurrentie wel won, is PEC nu laatste met nog twee duels te spelen.

Het begin van de wedstrijd was sprankelend en sterk tegelijk. Het gevaar kwam vooral via Zwolse afstandsschoten. Binnen tien minuten lieten Djavan Anderson, Chardi Landu en Thomas van den Belt van zich horen. Opponent Utrecht stelde daar vooral gevaar in de zestienmeter tegenover. Beide ploegen kwamen niet tot uitgespeelde kansen. De score werd dan ook geopend uit een corner. Rechtervleugelverdediger Hidde ter Avest kopte na een half uur hard raak. PEC Zwolle verdediger Kenneth Paal probeerde nog redding te brengen op de lijn, maar dat lukte niet: 0-1.

Buitenspel

Ondanks deze tussenstand veranderde er niet zoveel aan het vertoonde wedstrijdbeeld. PEC Zwolle bleef op zoek naar de treffer, FC Utrecht deed vooral van zich spreken in de omschakeling. En dat Zwolse doelpunt kwam er. Gervane Kasteneer scoorde beheerst van dichtbij na een fraaie actie van Landu, maar de gelijkmaker was er eentje in buitenspelpositie. “Toen ik scoorde wist ik niet dat ik buitenspel stond. Wel dat ik scherp moest staan, want ik wist dat Chardi die bal daar zou geven. Helaas was het net buitenspel”, aldus Kastaneer, die later geconfronteerd werd met de conclusie dat de VAR de goal onterecht afkeurde.

In de tweede helft kwamen de kansen in de beginfase vooral van Utrechtse zijde. Ter Avest, Quinten Timber en Mike van den Hoorn waren dichtbij een tweede Utrechts doelpunt, maar dat kwam er niet. PEC Zwolle werkte hard, bleef maar druk geven en aanvallen, waardoor er veel ruimte op het veld kwam. Alleen tot uitgelezen mogelijkheden en echte kansen leidde dat ook nu niet.

Van den Belt was met twee kopballen nog het dichtst bij Zwols succes, wat er uiteindelijk wel kwam door een doelpunt van Daishwan Redan, die na goed voorbereidend werk van Pelle Clement raak schoot: 1-1. Dat was het sein voor PEC om nog meer op zoek te gaan naar de voorsprong. Vanaf de aftrap was de gelijkmaker echter bijna weer een achterstand geworden. Anastasios Douvikas snelde op de Zwolse goal af, PEC-doelman Kostas Lamprou redde met alles wat hij in zich had.

Zuur

Daarna was er maar één ploeg die voorwaarts wilde en voor de winst ging. Lamprou fungeerde als een soort laatste man op de middenlijn. PEC Zwolle oefende meer en meer druk uit naar voren, kreeg kansen via Clement, Paal en Anderson, maar het bleef uiteindelijk bij 1-1, net als vorig seizoen. “Wat kunnen we nog meer doen? We vallen aan, zetten vol druk vooruit en willen echt voor de winst gaan, alleen dat lukt dan niet. Voor mij overheerst dat we beter waren en dat we punten hebben laten liggen. Dan is dit resultaat zuur”, voegde Kastaneer daaraan toe.

En de concurrentie? Fortuna Sittard, Sparta en Willem II wonnen alle drie en hebben nu meer punten dan PEC Zwolle, waardoor de laatste plaats voorlopig weer het lot is. Daar kan woensdag weer verandering in komen, als de wedstrijd van de waarheid gespeeld wordt tussen Sparta en PEC Zwolle. PEC weet dat verlies degradatie betekent als Willem II ook wint. Wint PEC, dan houdt het de hoop nog enigszins levend op verlenging van het eredivisieschap.

Zwolse supporters zorgden voor veel sfeer.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding