SVI-spits Youp Kok komt tegen SDV Barneveld dit keer net te laat om te scoren.
SVI-spits Youp Kok komt tegen SDV Barneveld dit keer net te laat om te scoren. Foto: Pedro Sluiter

Salverda trofee: Koploper Youp Kok heeft als spits doelpunten nodig voor zijn zelfvertrouwen

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Balletjeswachters, stormrammen, pinchhitters, werkpaarden en paradepaardjes. In het klassement van de Salverda Trofee vinden we doelpuntenmakers in allerlei gedaantes terug. In deze rubriek laat De Swollenaer het licht schijnen op een aanvaller met vier vaste vragen. Deze week: Youp Kok (28) van SVI.

De centrumspits van de ploeg uit Zwolle Zuid is momenteel koploper in het Salverda Trofee klassement. Afgelopen zaterdag bracht hij met twee treffers tegen - toen nog koploper - SDV Barneveld zijn seizoentotaal op veertien doelpunten. SVI won met maar liefst 6-0.
“Iedereen zit eigenlijk prima in zijn vel. De druk is ervan af dat we niet meer kunnen degraderen. We voetballen heel vrij, het loopt gewoon goed en we scoren veel. Dit seizoen zijn er veel nieuwe jongens bijgekomen en dat betekende ook bouwen aan een nieuw team. Daardoor kwamen we wat traag op gang en hadden we halverwege het seizoen een dip, maar nu gaat het heel goed en eigenlijk vanzelf”, aldus Kok.

Onvoorstelbaar

“De eerste klasse D is een hele mooie klasse, maar ook een klasse waar iedereen van iedereen kan winnen. Echt onvoorstelbaar. Onze trainer (Bram Freie, red.) zei voor de wedstrijd nog dat we van alle koplopers hadden gewonnen. En dat gebeurde zaterdag dus ook.”
Net als SVI had Kok, die in zijn debuutjaar in 2018 bij SVI, maar liefst elk keer achter elkaar wist te scoren, ook een mindere fase. Het is het lot van een doelpuntenmaker, weet hij. “Klopt, die periodes heb je nu eenmaal. Dan is het zaak om rustig te blijven, dan komen de doelpunten vanzelf wel weer.”

Hoe oud was je toen je op voetbal ging en was het al snel duidelijk dat jij een doelpuntenmaker was?

“Ik ben als klein jochie begonnen bij Berkum en scoorde wel regelmatig. Eerst stond ik aan de zijkanten, later werd ik centrumspits. In 2018 ging ik naar SVI en dit is mijn vierde seizoen. Met een andere club, ben ik niet mee bezig. Ik zit hier goed en blijf voorlopig bij SVI.”

Hoe belangrijk zijn doelpunten voor jou?

“Iedere wedstrijd wil ik winnen. Doelpunten horen daarbij en maken dat dat belangrijk is voor mij. Je hebt doelpunten nodig voor je zelfvertrouwen. Hoe ik ze maak? Ik moet het hebben van het spel in de zestienmeter en ik kan aardig koppen. Ik ben niet echt de spits van het maken van de actie.”

Juich je altijd op dezelfde manier na een doelpunt?

“Ik wist dat die vraag gesteld zou worden, ha, ha. Ik ben niet van het overdreven juichen of zo. Wel steek ik na iedere goal mijn vinger in de lucht.”

Wat betekent de Salverda Trofee voor jou?

“Het is geen doel op zich, al zou ik ‘m toch wel erg graag willen winnen.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden