Thomas Korenromp neemt na dertien seizoenen afscheid van het eerste elftal van HTC. De vraag is nog even of de aanvoerder zijn club achterlaat als derde- of vierdeklasser.
Thomas Korenromp neemt na dertien seizoenen afscheid van het eerste elftal van HTC. De vraag is nog even of de aanvoerder zijn club achterlaat als derde- of vierdeklasser. Foto: Pedro Sluiter

Met Korenromp verliest HTC een stabiele verdediger, een sociaal sterke aanvoerder en een clubman in hart en nieren

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

De waarde van Thomas Korenromp voor HTC is moeilijk uit te drukken in doelpunten of punten voor de ranglijst, maar gecombineerd met zijn sociale kwaliteiten is de stabiele verdediger/middenvelder jarenlang de ideale aanvoerder geweest voor de Tuinders. “Een speler die elke trainer dolgraag in zijn team wil hebben”, zegt trainer Arjen Plessen over de HTC’er in hart en nieren. 

Door het staken van HTC-Olympia ‘28 (blessure bij scheidsrechter) is het nog niet zeker dat HTC de nacompetitie ingaat. De wedstrijd, na een kwartier afgebroken bij een 0-1 stand, wordt vanavond uitgespeeld, maar aangezien HTC met vier goals verschil moet winnen om de nacompetitie te ontlopen is het waarschijnlijk dat het afscheid van de aanvoerder nog even wordt uitgesteld. 

Met zijn 32 jaar zou hij nog wel een paar jaar meekunnen, en volgens Plessen is hij voetballend nog een meerwaarde in de derde klasse, maar de knoop is door Korenromp in januari doorgehakt. Minder verplichtingen en meer vrije tijd, daar kijkt hij naar uit. Na dertien seizoenen in het eerste is de tijd daar om met zijn vrienden in het vijfde te gaan voetballen. “Ik ben hier op m’n zesde begonnen. Vanaf de E’tjes tot en met de A’s heb ik samen gespeeld met jongens als Marco Tatje en Iljas Baltes. Die gingen iets eerder over naar het eerste, ik speelde nog een half jaar in het tweede”, vertelt Korenromp. “Die jongens zijn vorig seizoen gestopt en dan ga je zelf ook nadenken. Ik ben de oudste van de spelersgroep nu. Het lijkt me lekker om een keertje niets te hoeven op een zaterdag.”

Hoewel Korenromp dus spelend lid blijft en de deur naar het eerste niet hermetisch is afgesloten, wil hij de deur liever ook niet op een kiertje laten staan. Hij weet hoe dat gaat. “Als je zegt dat je -in noodgevallen- beschikbaar blijft, trekken ze al gauw aan de bel volgend seizoen. Dat is ook niet de bedoeling. Ik wil het niet half doen”, aldus de speler die dertien seizoenen lang min of meer geruisloos zijn werk deed als controleur op het middenveld of als centrale verdediger. Een opvallende voetballer is Korenromp nooit geworden, maar met de aanvoerdersband nu alweer vijf, zes jaar om zijn schouder is dat geruisloze er wel vanaf. 

Korenromp heeft zich, in woord en gebaar, ruimschoots bewezen als aanvoerder. “Een speler die elke trainer dolgraag in zijn team wil hebben, binnen en buiten het veld van grote waarde. In zijn gedrag lekker jeugdig -hij kan ook goed met de jonge spelers- maar als er iets geregeld moet worden, staat-ie vooraan. Wat dat aangaat een voorbeeld voor iedereen”, zegt Plessen, die vooral de coachingskwaliteiten van zijn aanvoerder roemt. “Als je hem op de training in een op papier minder team zet, wint dat team relatief vaak. Hij is zo goed in het coachen en het neerzetten. En hij verzaakt nooit.”

Korenromp: “ik kan goed met mensen omgaan, maak makkelijk een praatje. In het sociale ben ik altijd goed geweest. Toen ik bij het eerste kwam, kon ik het goed vinden met de oudere spelers. Nu kan ik het, als oudere, goed vinden met die jonge gasten. Ik ben dertien jaar ouder, maar wat dat aangaat is er niets veranderd. Ik vind dat ook wel de kracht van HTC, het is een hechte, warme club. Jongens van buitenaf worden ook altijd goed ontvangen, voelen zich snel thuis en worden hier op hun gemak gesteld.” 

Kampioenschap in 2019 

Korenromp hoeft niet lang na te denken over de vraag ‘wat zijn hoogtepunt is’. “Het kampioenschap van de vierde klasse, in 2019. Na zoveel tijd weer eens kampioen worden met HTC -het was dertig jaar geleden voor de club- dat is wel bijzonder. Die wedstrijd in ‘s-Heerenbroek, met zoveel supporters mee uit Zwolle, het feest daarna: dat was heel gaaf om mee te maken.”

Het zou zomaar kunnen dat Korenromp zijn allerlaatste wedstrijd ook tegen ‘s-Heerenbroek speelt, maar dan op neutraal terrein. In de nacompetitie -ervan uitgaande dat HTC vanavond niet met een Houdini-act op de proppen komt- spelen de tuinders op 14 juni tegen de winnaar van SEH-Lienden. Vervolgens wacht op zaterdag 18 juni ‘s-Heerenbroek of de winnaar van VHK-Blauw Wit ‘66. 

Degradatie in jubileumjaar?

VHK zou dan weer bijzonder zijn voor trainer Plessen, die nog vrij aan het begin van zijn inmiddels twintigjarige trainersloopbaan vier seizoenen aan het roer stond in Sint Jansklooster. “Meestal streed ik voor de bovenste plaatsen. Nu is het een keer andersom. Het is vervelender voor HTC dan voor mezelf, maar het vreet toch wel aan me. Degradatie in het jubileumjaar (75 jaar) zou vreselijk zijn. Daar moet ik nog niet aan denken, maar ik kijk al wel naar de nacompetitie. Qua voetbal vind ik dat HTC in de derde klasse thuishoort. Tegen voetballende ploegen komen wij het beste tot ons recht. Alleen zodra de beuk erin moet, wordt het lastig”, aldus Plessen.

“We gaan we alles aan doen, en hopelijk dat het genoeg is om er in te blijven”, besluit Korenromp.