Hockeycoach Joris Boone: "Ik ben tevreden over de voorbereiding."
Hockeycoach Joris Boone: "Ik ben tevreden over de voorbereiding." Foto: Hans Smit

HC Zwolle zet in lustrumjaar in op stabiliteit overgangsklasse

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Harry Bouwhuis)

HOCKEY - Dit jaar bestaat Hockey Club (HC) Zwolle tien jaar. De fusieclub wil in het lustrumjaar met het eerste vrouwen- en mannenteam zonder zorgen meedraaien in de overgangsklasse. “We zijn klaar voor het nieuwe seizoen”, zegt vrouwencoach Joris Boone.

Nadat Bart van Kersbergen in de winterstop van het vorige seizoen de handdoek gooide, nam het koppel Marc Materek en Joris Boone de technische leiding bij de vrouwen over. De trainerswissel bleek goed voor een zwaarbevochten handhaving. De geroutineerde Marc Materek deed daarna, volgens afspraak, een stap terug en is nu technisch directeur bij GHBS. 

Kind van de club Joris Boone (26) gaat door als hoofdcoach. Hij heeft er zin in. “Ik heb onwijs veel opgestoken van Marc en heel prettig met hem samengewerkt. We vulden elkaar prima aan. Ik moet het nu dus alleen doen, maar heb gelukkig wel een goede staf om mij heen. Alleen een assistent-coach ontbreekt nog. Maar daar wordt aan gewerkt.” 

Mutaties

Boone wil geen prognose geven hoe zijn ploeg het straks gaat doen in de overgangsklasse. ”We ontmoeten veel nieuwe clubs. Een mooie uitdaging. Ik ben erg benieuwd, ook omdat er bij veel teams nogal wat mutaties zijn. Maar persoonlijk vind ik ons zeker overgangsklassewaardig.”

Ook in de selectie van HC Zwolle vrouwen zijn er de nodige veranderingen, hoewel de verlokkingen om in de bekende studentensteden te gaan hockeyen beperkt bleven. Routinier Claire Bloem wordt coach bij de vrouwen van Harlingen MHC en verder vertrekken onder meer Liv Willems en Ruth Meutgeert. Boone: “Maar deze groep heeft kwaliteit genoeg. De talenten Annemijn Viester en Arwen Strampel zijn nu definitief toegevoegd aan de selectie en de overige vrijgevallen plaatsen zijn goed opgevuld met eigen jeugd.”
Zondagmiddag werd in eigen huis het laatste oefenduel afgewerkt tegen Union. Het werd een 1-1 remise. ’’We hebben een goede oefencampagne gedraaid. Ook tegen Union heb ik positieve dingen gezien. Verdedigend sterk en ook de juiste keuzes in het zoeken naar goede oplossingen. Ik kijk met veel vertrouwen uit naar de competitie, maar ook naar de toekomst op de langere termijn”, aldus de hoofdcoach

Aderlating

Ook de mannen van HC Zwolle lijken klaar voor de competitie. De Zwollenaren moeten in het nieuwe seizoen verder zonder Jeremy Bourgonje die vertrekt naar eersteklasser Myra uit Amstelveen. ”Een flinke aderlating, want Jeremy was niet alleen de man van de veldgoals, maar had ook een perfecte corner in huis”, weet hoofdcoach Alex Mulder. Enkele ‘jonkies’ zoals Maarten Jager houden het bij HC Zwolle voor gezien en gaan elders hockeyen. Daar tegenover staat de komst van Jasper Waterlander die vanuit Hattem overkomt en Stijn Smidt van Lelystad. 

Met de nodige aanvullingen uit de eigen jeugd, kijkt Mulder positief richting het komend seizoen. “Misschien met een wat smallere groep, maar er is wel een goede instelling en mindset. Ik gok op een middenmootpositie, dan doen we het goed. Ede is in mijn ogen de voornaamste titelkandidaat in onze klasse. We verloren onlangs in een vriendschappelijk duel kansloos van ze met 4-0.”

Assistenten

Door het vertrek van Tim de Vries die naar zijn oude club Hattem verkast, worden Roel Stofmeel (oud- vrouwencoach) en Boudewijn Colenbrander de nieuwe assistenten van hoofdcoach Mulder.
De competitie voor de mannen begint zondag met het uitduel tegen promovendus Rood Wit in Aerdenhout. De overige opponenten zijn: Ede, GCHC (Groningen), HCAS (Asten), Hilversum, Huizen, LOHC (Leiden), Naarden, Phoenix (Zeist), Upward en Were Di (Tilburg).
De vrouwen gaan voor de seizoenouverture op bezoek bij Oss en niet bij MHC Alliance zoals vorige week vermeld. De overige opponenten zijn: Gooische (Hilversum), Nijmegen, Rood-Wit (Aerdenhout), Helmond, Ede, Wageningen, Xenios (Amsterdam), HOD (Valkenswaard), Bully (Oldenzaal) en Ring Pass Delft.

Super Sunday

Hockey Club Zwolle houdt zondag 18 september dé aftrap van het hockeyseizoen. Dat gebeurt met een clinic samen met Elke Boers, topspits van Bloemendaal Dames 1. Onder haar leiding kunnen jeugdleden van HC Zwolle die ochtend werken aan hun scorend vermogen. passtechnieken en aannames. De clinic, die om 10.00 uur begint wordt gevolgd door de eerste Super Sunday, want zowel de dames tegen Bully als het eerste herenteam - Leiden komt op bezoek - spelen die zondag thuis. 

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden