Jeugdbasketbalster Marèll Glaubitz bij Landstede Basketbal. Ze won deze zomer brons op het EK.
Jeugdbasketbalster Marèll Glaubitz bij Landstede Basketbal. Ze won deze zomer brons op het EK. Foto: Pedro Sluiter

Landstedeling Marèll Glaubitz: brons op bizar EK

· leestijd 1 minuut Sport

BASKETBAL - Voor de 20-jarige Marèll Glaubitz is de kop eraf van het nieuwe basketbalseizoen. De pointguard van Landstede Hammers Onder 21 jaar is zowel in Zwolle als bij Jolly Jumpers in Tubbergen al weer volop in training. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen blikt ze terug op het succesvolle EK voor B-landen in Roemenië met Oranje Onder 20. Een bronzen medaille met een bijzonder verhaal.

(door Erik Riemens)

Marèll woont in Rijssen, zat eerst op het CSE en volgt nu op Landstede de opleiding Bewegingsagogie. “Ik kom uit een echte basketbalfamilie, op mijn negende ging ik op basketbal. Ik speelde altijd - samen met nog een ander meisje - bij de jongens. Voor de regiotrainingen moest ik al naar Zwolle. Toen mijn coach bij Oranje Onder 15 hier ook coach werd, ging ik spelen bij Landstede. Zo kwam ik uiteindelijk ook bij Jolly Jumpers in de dames eredivisie terecht.”

Twee wedstrijden

“Dat betekent dat ik veel train. Bij Landstede zijn er negen trainingsmomenten, in de ochtend en middag. Een topsportcoördinator zorgt dat ik dan kan trainen. Bij Jolly Jumpers is dat drie keer in de week in de avond, in die gevallen laat ik de middagtraining in Zwolle af en toe schieten. In het weekend speel ik vaak twee wedstrijden. Met Landstede op vrijdag en met Jolly Jumpers - afgelopen seizoen werden we vierde - op de zaterdag. Als het niet samen kan, dan gaat Jolly Jumpers voor.”
De spelverdeelster was deze zomer actief voor Oranje Onder 20. Als enige speelster van Landstede. Hoewel ze al eerder uitkwam voor de diverse jeugdteams van Oranje, was dit haar allereerste EK. “Er was een selectie van 20 en uiteindelijk gingen er 12 speelsters mee. Vorige keer viel ik als allerlaatste af en ik ging nu ook van het ergste uit, maar ik mocht uiteindelijk toch mee naar Roemenië. Mijn ouders die veel voor mij doen, zijn ook nog vier dagen geweest.”
En het was niet zomaar een EK. De Nederlandse Basketbal Bond was namelijk van plan om het team niet af te vaardigen. Te weinig talent, andere prioriteiten en onvoldoende geld. De meiden van de O20 staken de koppen bij elkaar en startten een crowdfundingactie met als doel ruim 20.000 euro bij elkaar te sprokkelen. En dat lukte.

Speech

“We hebben het geld aan de basketbalbond gegeven en die heeft daarna alles geregeld. Toen we na het EK terugkwamen op Schiphol was er iemand van de bond, die in zijn speech inging op wat er allemaal gebeurd was.” Oranje versloeg eind juli in de groepsfase Kosovo en Slovenië en verloor van Kroatië. Daarna werd Noorwegen verslagen en versperde Duitsland Oranje de weg naar de finale. De strijd om het brons won Nederland van Zwitserland. “Deze zomer waren we het best presterende Nederlandse jeugdbasketbalteam, zelf ben ik ook wel tevreden over mijn spel. Ik speelde iedere wedstrijd en kon het team zo helpen.”

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20