Gerrard Vinke is inmiddels 3,5 jaar bestuursvoorzitter van Landstede Hammers. "Ik wil zo graag de beker winnen."
Gerrard Vinke is inmiddels 3,5 jaar bestuursvoorzitter van Landstede Hammers. "Ik wil zo graag de beker winnen." Foto: Hans Smit

Ambitieus Landstede basketbal zoekt verbinding

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL - Hoewel de basketbalcompetitie pas op 24 september begint, is het ambitieuze Landstede Hammers nu al volop bezig met het nieuwe seizoen. Bestuursvoorzitter Gerrard Vinke laat in een monoloog zijn licht schijnen over de organisatie en selectie, Europa, de komst van de nieuwe headcoach Jean-Marc Jaumin en het afscheid van Herman van den Belt en Mark van Schutterhoef. “Onze ambities zijn groter dan onze portemonnee.”

(door Erik Riemens)

De selectie

“Inmiddels staan vijf spelers onder contract: Coen Stolk, Dion Turpijn, Niek van der Plas en de nieuwelingen Tim Hoeve van Aris Leeuwarden en Terrence Bieshaar van Feyenoord. De gesprekken met de andere selectiespelers lopen nog. Duje Dukan en Felix Terins vertrekken zeker. De filosofie van Landstede Hammers is een selectie van twaalf spelers: vier vanuit het CSE, de zogenaamde opleidingsplaatsen, vier Nederlandse en vier buitenlandse spelers. Goede eredivisiewaardige basketballers uit Nederland zijn relatief duur, omdat er niet veel zijn. Het aanbod uit het buitenland is vele malen groter. De competitie begint eind september, waarschijnlijk spelen we 13 september als verliezend finalist tegen bekerwinnaar en landskampioen ZZ Leiden om de supercup. In augustus melden de spelers zich, dus we hebben nog even.”

De organisatie

“Wat we van het afgelopen seizoen geleerd hebben, is dat de verbinding tussen bestuur en spelers beter moet. Er waren spanningen in de groep, dat speelde toen Herman (van den Belt, ER) nog hoofdcoach was. Zoals bekend maken we als Landstede Hammers geen gebruik meer van zijn diensten als coach. Hebben we dat goed gecommuniceerd? Dat vind ik lastig om te zeggen, want achteraf is communiceren altijd gemakkelijk. Met Nigel van Oostrum als technisch directeur hopen we die verbinding wel te krijgen. Nigel is een boegbeeld van de club, was aanvoerder van het kampioensteam en spreekt de taal van de kleedkamer en ook van de spelers. Toen hij afscheid nam, zei ik tegen hem van ‘dat hij niet het allerbeste schot had of pass, maar dat hij kon verbinden als de beste.’ Naast Nigel hebben we in de persoon van Jelle Benus ook een nieuwe teammanager.”

De trainer(s)

“Nigel heeft ook een rol gespeeld in de komst van Jean-Marc Jaumin als nieuwe trainer. Beiden kennen elkaar van Den Helder. Samen met Aleksander Todorov, onze algemeen manager die ook over de financiën gaat, zijn de gesprekken gevoerd. Nadat Herman in januari was vertrokken, bleek dat de trainerspositie bij The Hammers heel populair was, Jean-Marc meldde zich toen niet. Mark van Schutterhoef nam vervolgens waar, onder een voorwaarde: hij wilde geen assistent meer zijn, maar op eigen benen staan. In overleg hebben we onlangs besloten dat Mark niet de nieuwe hoofdcoach wordt, maar wel eindverantwoordelijk voor een jeugdteam bij The Hammers. Op dit moment hebben we nog geen assistent. Cliff ten Berge vervulde die functie toen Mark doorschoof.”

Europa in

“Komend seizoen gaan we weer Europa in. De eerste keer sinds 2019, toen we landskampioen werden. We hebben ons ingeschreven voor de North Basketbal League, dat betekent dat we rond november minimaal zeven wedstrijden spelen tegen clubs uit Estland, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en ook Engeland. Die kosten komen voort uit het bestaande budget. Zo’n Europees avontuur heeft meerdere voordelen. Op die manier zijn we interessant voor spelers, al zeggen we bij Landstede Basketbal eigenlijk altijd dat ‘wij niet het eindstation zijn.’ Daarnaast zorgt Europees spelen ook voor een betere belasting in de competitie, omdat die wedstrijden vaak op woensdag worden gespeeld en de competitieduels veelal op de zondag.. “
“Dit seizoen wordt het derde jaar dat we gaan spelen in de BNXT-League, dus de opzet blijft hetzelfde. Wel wordt er na dit seizoen geëvalueerd. Verloren we in het eerste jaar alle wedstrijden van de Belgen, afgelopen seizoen wonnen we vier van de vijf thuiswedstrijden. Helaas liepen de playoffs daarna wat minder goed af.”
“Onze ambitie is om sowieso de halve finales van die playoffs te halen. Het liefst wil ik kampioen worden en wat zou ik graag de beker willen winnen, want dat is ons nog nooit gelukt. En ach, natuurlijk zijn onze ambities groter dan onze portemonnee, maar dat is overal zo.”