Landstede Hammers heeft met Boyd van Vuurst de Vries een international in huis.
Landstede Hammers heeft met Boyd van Vuurst de Vries een international in huis. Foto: Pedro Sluiter

“Landstede Hammers kan top drie eredivisie spelen”

· leestijd 3 minuten Sport

BASKETBAL - De basketballers van Landstede Hammers bereikten zaterdagavond de halve finale van de bekerstrijd door met 75-84 te winnen bij promotiedivisionist Lokomotief Rijswijk. Het was voor de Zwolse guard Boyd van der Vuurst de Vries een weerzien met zijn oude club.

(door Harry Bouwhuis)

De kwartfinale werd aan Zwolse kant een moeizame exercitie. Na het eerste kwart was de stand gelijk (17-17) en bij rust namen The Hammers een minimale voorsprong: 37-38. Het bleef, mede door de prima spelende oud-Hammers Freek Vos, een puntje-puntje-wedstrijd. Tot 68-68 was het duel zelfs in evenwicht. In de slotfase van de wedstrijd miste Lokomotief een paar schoten, daar profiteerden The Hammers van en zo stond er na vier kwarten een 75-84 eindstand op het bord.

Was die tweestrijd voor Van der Vuurst de Vries tegen de vereniging uit zijn jeugd er nog één met een bijzonder tintje? “Natuurlijk, ik ben er opgegroeid en ken zowel binnen het team als ook rondom de club nog heel veel mensen. En vergeet niet dat ik met diverse jeugdteams van ’Loko’ vijf keer landskampioen ben geweest. Maar ik speel nu voor The Hammers en het was inderdaad geen appeltje-eitje. We kwamen snel met 2-10 voor en dachten misschien dat de punten al in de knip zaten. Gelukkig hebben we de winst in de slotfase veiliggesteld.”

Wereld van verschil

De guard vertrok in 2017 uit Rijswijk naar Den Helder waar hij vier seizoenen uitkwam voor The Suns. Daarna speelde hij voor het Belgische Okapi Aalst en nog in tijdje bij TAU Castelló op het tweede niveau in Spanje. Hij is blij met de overstap naar The Hammers. “Het is een wereld van verschil met The Suns, hoewel ik daar een mooie tijd heb gehad. Maar vooral qua organisatie en faciliteiten is dit een flinke stap omhoog. Het is wel jammer dat we door diverse oorzaken pas laat op gang kwamen.”
Van der Vuurst de Vries doelt waarschijnlijk op de voorbereiding en ook de beginfase van het huidige seizoen van de Zwollenaren. Vertrouwde namen als Kevin Bleeker, Mike Schilder en Bart van Schaik vonden elders emplooi, terwijl de beste speler van de afgelopen jaren Noah Dahlman zijn geluk in Japan ging beproeven. Eerder al moest captain Nigel van Oostrum noodgedwongen stoppen door ziekte.
Met de komst van een aantal talentvolle en daarbij ook geroutineerde Nederlandse spelers, onder wie Van der Vuurst de Vries werd de selectie weer op peil gebracht. Met de komst van de Amerikanen Ryan Davis, Sukhmail Mathon en de Zweed Felix Terins leek het team van coach Herman van den Belt klaar voor de competitie, maar Davis en Mathon vertrokken alweer snel uit Zwolle. De twee plekken zijn intussen weer ingevuld met de komst van de Kroaat Duje Dukan en center Arnaldo Toro Barea uit Puerto Rico. Al met al was het geen vlekkeloze opmaat naar een nieuw en succesvol seizoen.

Gouden randje

Van der Vuurst de Vries ziet dat ook zo. ”We hebben nog niet het niveau bereikt, waarop we op basis van de kwaliteiten in de ploeg moeten zijn. Het heeft soms ook nog met concentratie te maken. Zoals bijvoorbeeld zaterdag tegen Lokomotief, maar ook de laatste competitiewedstrijd bij Donar. Net als in het thuisduel hadden we op basis van het krachtsverschil moeten winnen. Landstede Hammers hoort gewoon weer top vier te spelen met Den Bosch, Leiden en Donar. Ik durf nog wel wat verder te gaan en denk zelf aan een top drie notering in Nederland.”

Voor de 23-jarige guard blijft het jaar 2022 er een met een gouden randje. Want hij werd in oktober geselecteerd voor de Orange Lions. ”Als je wordt geselecteerd voor het Nederlandse team doet dat natuurlijk wat met je. Zeker voor mij omdat mijn jongere broer Keye, die bij Filou Oostende speelt, ook al een tijdje voor Oranje uitkomt.”
“Basketbal heeft binnen ons gezin altijd een grote rol gespeeld. Mijn moeder speelde lang voor Lokomatief en mijn vader kwam uit in de eredivisie bij Jumpers. Dit is een mooie bekroning. Oranje heeft afscheid genomen van de oudere spelers en is een nieuwe weg ingeslagen met vooral veel talentvolle basketballers. Ik weet zeker dat dit op termijn vruchten af gaat werpen. Er wordt in alle opzichten veel geïnvesteerd in Oranje. Heel mooi om daarbij te zijn.”

Hoofdprijs

Voor The Hammers staat er dit jaar nog één duel op het programma. In eigen huis wordt dinsdag 27 december aangetreden tegen BAL. Het winterreces is kort, want op zaterdag 7 januari staat alweer het uitduel bij ZZ Leiden gepland. In het bekertoernooi lonkt de eindstrijd, want The Hammers treffen zeer waarschijnlijk Feyenoord in de halve finale. Van der Vuurst de Vries: “Natuurlijk gaan we vol voor die beker. Het blijft hoe dan ook een hoofdprijs.”