De teleurstelling druipt eraf bij routinier Ralf de Pagter. Weer geen bekerwinst.
De teleurstelling druipt eraf bij routinier Ralf de Pagter. Weer geen bekerwinst. Foto: Pedro Sluiter

Landstede Hammers blijft weer achter met lege bekerhanden

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL - Het moest er na vier eindrondes eindelijk eens een keer van komen. Maar net als in 2019 was ZZ Leiden zondag in de bekerfinale opnieuw te sterk voor Landstede Hammers. De Zwollenaren gingen in de hectische eindstrijd met 70-72 nipt, maar eervol onderuit. 

(door Harry Bouwhuis)

De voorpret van de finale werd afgelopen week overschaduwd door het definitieve afscheid van Herman van den Belt. Het zal wennen zijn zonder het boegbeeld van het Zwolse basketbal. Ook voor Mark van Schutterhoef die tot aan het eind van het seizoen aan het roer staat van Landstede Hammers. Net als meer betrokkenen wil Van Schutterhoef niet inhoudelijk ingaan op de reden van het vertrek van de man die hij - toen nog als speler - al vanaf 1996 kent. Hij werd daarna assistent van Van den Belt. Na een vier jaar durende uitstap van Van Schutterhoef naar Luxemburg (bondscoach bij de jeugd) en Matrixx Magixx uit Wijchen, werd het trainersduo weer herenigd.
”Herman verdient een afscheid via de voordeur. Ik heb zo lang met hem gewerkt met als hoogtepunt natuurlijk de landstitel in 2019, maar ook twee Supercups”, aldus de interim-hoofdcoach.
Voorzitter Gerrard Vinke is het daar mee eens. ”Het was van onze kant een beslissing met een bezwaard hart na zo’n lange samenwerking. We gaan zeker nog in gesprek om respectvol van elkaar afscheid te nemen.”

Vooral genieten

Zondagmiddag kon Van den Belts vervanger zich in ieder geval ‘onsterfelijk’ maken door te realiseren wat zijn voorganger tot dusver nooit was gelukt, namelijk het winnen van de beker. ”Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat ze vooral moeten genieten. Het wordt een heksenketel. En dat we zeker een kans zouden maken tegen een goede, maar geen onverslaanbare ploeg.”

Triller

In het met 1500 toeschouwers bomvolle en sfeerrijke Theater van de Sport tegen Leiden - dat al voor de zevende (!) keer in de finale stond - was de spanningsboog groot. Met de Zuid-Hollandse aanhang in het blauw en de Zwolse supporters aan de overkant in het wit, was er in het Landstede Sportcentrum sprake van een echte cupsfeer. Het paste allemaal in een thriller vol chaotische taferelen, gemiste kansen, niet benutte vrije worpen, een laag scoringspercentage bij afstandsschoten en veel overleg tussen de arbiters en wedstrijdleiding.
Maar er was bovenal sprake van ultieme hartstocht met routinier Maarten Bouwknecht (Leiden) als uitblinker van de wedstrijd. In de absolute slotfase leek de strijd gestreden na een run van negen punten aan Leidse kant. Landstede knokte zich in de laatste minuut heel knap terug, maar moest in de ‘dying seconds’ met 70-72 het hoofd buigen.

Van Schutterhoef keek een dag na de wedstrijd uiteraard met gemengde gevoelens terug op de nagelbijter. “De druiven zijn inderdaad zuur. Het scheelde zo weinig. Als je tien punten achter staat en je blijft dan toch tot de laatste seconde meedoen, dan kan ik daar alleen maar mijn petje voor afnemen.”

Huiswerk

De Zwolse coach vond vooral dat beide clubs hun huiswerk goed hadden gedaan. “De eindstand spreekt boekdelen, want 70-72 is het bewijs dat zowel Leiden als wij verdedigend de zaak op orde hadden. Deze finale was pure reclame voor het basketbal. Misschien niet op basis van oogstrelend en hoogstaand spel, maar wel op het vlak van passie en wilskracht. Bij Leiden was Bouwknecht denk ik de beste, aan onze kant vond ik Arnaldo Toro Barea geweldig spelen. Ook de neutrale toeschouwers hadden na afloop een heel goed gevoel over deze finale. En een compliment aan de fans van beide clubs. Zij zorgden voor een fantastische sfeer.” 

Karakterjongens

Door het verlies is de kans dat The Hammers dit seizoen toch nog een hoofdprijs pakken niet bijster groot, integendeel. In de Elite Gold van de BNXT-league lijkten de Zwollenaren veroordeeld tot een bijrol. En in de nationale competitie is Den Bosch de gedoodverfde favoriet voor de titel. Van Schutterhoef: “Maar met play-offs weet je het natuurlijk nooit. We hebben karakterjongens in de ploeg. Onderschat dat niet. Dit weekeinde spelen we zondag thuis tegen Telenet Giants Antwerpen. Vandaag (maandag, HB) hebben we een vrije dag. Daarna gaan we de finale analyseren, afsluiten en toe werken naar de wedstrijd tegen Antwerpen. Als onze fans dan net zo achter ons staan als tijdens de bekerfinale, dan zou dat prachtig zijn. We gaan tegen een ijzersterke tegenstander het beste ervan maken.”

Landstede Hammers-ZZ Leiden 70-72 (19-19, 35-40, 53-53, 70-72).