Xander Czaikowsk: "Wij moeten ons huiswerk gewoon goed doen."
Xander Czaikowsk: "Wij moeten ons huiswerk gewoon goed doen." Foto: Pedro Sluiter

Algemeen PEC Zwolle directeur Xander Czaikowski is meer tijd kwijt aan supporterszaken dan hem lief is

· leestijd 4 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Deze week maakte PEC Zwolle bekend dat Xander Czaikowski aanblijft als algemeen directeur. Een mooi moment om de balans op te maken, zeker na de afgelopen IJsselderby, die onnoemelijk veel tijd en energie vergde van het PEC-personeel en Czaikowski. “Probeer maar eens met 1,5 fte in de beveiliging 15.000 toeschouwers in toom te houden. Met alle toegangspoorten en inventiviteit van supporters gaat je dat niet lukken. We kunnen supportersoverlast dan ook nooit 100 procent uitsluiten.”

(door Erik Riemens)

Zondagavond zat hij tot diep in de nacht nog in het stadion. PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles was al meer dan twaalf uur afgelopen. Een incident met een groene rookbom op Noord en blauwe rook dat uit het uitvak opsteeg, leidden tot de nodige afstemming met de eigen veiligheidsorganisatie, politie en gemeente. Toch spreekt Czaikowski van een rustige IJsselderby. “We gingen uit van het ergste scenario, maar er waren geen incidenten met uitsupporters. Dat we de wedstrijd konden uitspelen was een mooi resultaat. Eigenlijk ben ik wel heel tevreden.”

 ”Dat we de wedstrijd konden uitspelen was een mooi resultaat”

Hijsdoek verboden

In de aanloop naar de 33ste editie deze eeuw, was er ontzettend veel ophef rondom de IJsselderby. Czaikowski heeft behoefte aan het geven van duidelijkheid. “Als het gaat om sfeeracties en pyro’s (vuurwerk, ER) zijn supporters verplicht om dat bij ons aan te vragen. Daar spelen de zogenaamde Supporters Liason Officers (SLO’s) een rol in. Zij hebben die connectie met de supportersgroepen en zorgen dat die aanvraag netjes bij ons komt. We hebben de aanvraag om een hijsdoek afgewezen, omdat daar achter allemaal zaken kunnen gebeuren die niet te zien zijn op camera.”
“Wijzen we die aanvraag niet af en komt er wel een pyro door zo’n hijsdoek, dan gaat zo’n incident naar de aanklager van de KNVB. Die gaat een vooronderzoek doen en ons dus vragen wat wij precies hebben gedaan. Als dan zou blijken dat we zo’n hijsdoek niet hebben verboden, dan komen er mogelijk sancties. Die zijn altijd voorwaardelijk. Alleen hebben we een volle strafkaart en staan we er als PEC Zwolle écht slecht op. Ik weet dan ook niet wat de gevolgen kunnen zijn.”

”Onze taak is om aan de voorkant er alles aan doen om te zorgen dat er niet wat gebeurt. En als dat toch het geval is, dat wij dan laten zien dat we er alles aan gedaan hebben om die mensen te identificeren. Na Sparta hebben we er inmiddels twintig in beeld en is een aantal stadionverboden opgelegd. Op het moment dat we dat allemaal kunnen aantonen, volgt er geen sanctie. Het is dus heel belangrijk dat wij ons huiswerk goed doen.”

Misverstand

“De tweede reden voor afwijzing was dat een bepaalde supportersgroep zich niet aan de afspraken hield. Voor de wedstrijd tegen FC Utrecht was er een aanvraag gedaan voor een hijsdoek, daar hadden we afspraken overgemaakt, onder meer over de tekst op het spandoek. Daar bleek dus 1312 op te staan (wat staat voor All Cops Are Bastards, ER) Op het moment dat we het doek wilden inspecteren, werd daar niet aan meegewerkt. Je weigert niet als je niets te verbergen hebt. Van tevoren zei ik nog van: ‘Als er nu iets misgaat, wijzen we jullie volgende aanvraag af. En dat is voorafgaand aan de IJsselderby. Weet dus wat je doet en als je er misbruik van maakt, dat zijn de consequenties voor jullie.’ Dat gebeurde dus en dan ben ik ook heel rechtlijnig en daarom hebben we het hijsdoek verboden.”

“Het is een misverstand dat wij tifo, dus sfeeracties ook verboden zouden hebben. Vlaggen, andere spandoeken en trommels waren toegestaan. Dat is vooraf ook nog duidelijk gecommuniceerd richting de supportersgroepen via de SLO’s. Het is ook een van de redenen waarom je die wel zag in het uitvak met GA Eagles supporters.”, aldus Czaikowski die vervolgens nog ingaat op de twee incidenten tijdens de IJsselderby.

Sfeerbeleving of criminaliteit?

“Toen we de pyro-actie op Noord zagen is er niet direct ingegrepen, want dat is het protocol. Je wilt niet dat de boel escaleert en er vechtpartijen ontstaan. Toen ik vanuit de spelerstunnel zag dat het zwarte doek klein was en aan de voorkant van de Noordtribune lag, heb ik direct aangegeven om het weg te laten halen. Dat is ook gebeurd. Dat doek gebruiken ze om zich onherkenbaar om te kleden. Supporters hebben overigens geprobeerd om de bivakmutsen van die jongens af te trekken. Iets dat wel het nodige risico met zich meebrengt trouwens. We hebben degenen die het vuurwerk in hun handen hadden, of het doek vasthielden in ieder geval goed in beeld.”

“En wat de blauwe rook uit het uitvak betreft. Zondagavond heeft de politie meteen de beelden bekeken en daarna is de forensische opsporing erbij gehaald en die heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld. Dat onderzoek loopt nog.”
“Wel is duidelijk dat het om acht projectielen ging, waarvan er zeven zijn ontstoken. Ja op afstand, want er zaten antennes op. Het onderzoek richt zich op wie hebben dit gedaan en wanneer en hoe ze het stadion zijn ingekomen. Je vraagt je langzamerhand wel af van past dit nog in een voetbalcultuur en is er nog sprake van sfeerbeleving of is het criminaliteit? We vinden het in ieder geval erg kwalijk.”

“We kunnen overlast nooit 100 procent uitsluiten”


De Pelikaan

Het gesprek met Czaikowski gaat niet alleen over supportersoverlast en de IJsselderby. Zaken als het vertrek van technisch directeur Marcel Boudesteyn en het doorschuiven van technisch manager Marc Coonen komen aan bod (”We zijn aan het kijken of we de huidige governance moeten aanpassen). Net als Sportcampus De Pelikaan als trainingslocatie voor het eerste, de Onder 21 en de Vrouwen (”De plannen liggen er, ik heb goede hoop op De Pelikaan, anders gaan we verder kijken”) en de financiële situatie die flink verbeterd is (”Onze omzet is flink gestegen van €10,5 naar €14,5 miljoen.”)

Spreek die boosdoeners aan

Toch merkt Czaikowski in alles dat supporterszaken onnoemelijk veel van zijn tijd en energie opslurpen. “Dat heb ik echt wel onderschat en maakt mij ook weleens emotioneel. Zeker als het gaat om de impact en daarmee bedoel ik niet alleen wat er allemaal op Social Media voorbijkomt. Wel meer van ‘jongens ga nou niet de hele tijd naar ons wijzen, maar spreek die boosdoeners nou eens aan’. En kijk ook eens naar de indirecte schade van zo’n IJsselderby.”

“We moesten twee stadionvakken verplicht leeghouden en extra beveiligingspersoneel inhuren. Dat scheelt 10.000 euro, we hebben geen 5.000 liter bier kunnen verkopen, dat kost ons 70.000 euro en omdat we aanwijzingen hadden dat er Deventer fans op Oost zouden plaatsnemen, moesten we een aantal kaarten blokkeren. De burgemeester ziet in elke thuiswedstrijd van PEC Zwolle een risicoduel en stuurt aan op een aanvangstijdstip 12.15 uur. Op zaterdagavond wordt er veel meer geconsumeerd en dat is financieel zoveel beter voor de club. Al met al denk ik dat deze IJsselderby ons zeker 150.000 euro heeft gekost.”