Sam Kersten:
Sam Kersten: "Bij winst hadden we een mooi feestje kunnen bouwen." Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle trekt IJsselderby niet naar zich toe

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE -  Er was zoveel over te doen. De IJsselderby zondagmiddag tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles. Verontwaardigde supporters, een alcoholverbod in en rond het stadion en er zou 100 procent ID-controle zijn. Kortom, de spanning was vooraf rondom het veld in alles merkbaar. Dat was er minder tussen de kalklijnen, waar PEC en Go Ahead elkaar in evenwicht hielden: 1-1. “Een overwinning had ook zo’n boost kunnen geven”, baalde centrale verdediger Sam Kersten.

(door Erik Riemens) 

Op 3 april 2022 werd de laatste IJsselderby gespeeld, Go Ahead Eagles won toen met 0-1 en gaf PEC Zwolle zo het eerste zetje richting de degradatieafgrond. De ploeg uit Deventer was met een wat meer ingespeeld team en recente eredivisie-ervaring deze editie dan ook lichtjes favoriet. “We wilden met ons positiespel en het snel van kant wisselen kansen creëren en Go Ahead zo pijn doen. Ik denk dat dat ons in de eerste helft aardig gelukt is. Wel konden we alleen gevaarlijk worden met wat afstandsschoten. Ook vond ik dat we niet echt veel weggaven’, vatte Kersten de wedstrijd voor rust samen.

Afgekeurd

Even terug naar het begin van de IJsselderby. De bibbers waren zeker in de beginfase aanwezig bij PEC Zwolle, dat binnen een minuut al een corner moest weggeven. Na een kleine tien minuten was dat niet meer het geval en was de thuisploeg bovenliggend. De aanvallen waren veelal langdurig, meerdere spelers maakten er deel van uit, maar het vinnige, het allesbeslissende en dus doeltreffende ontbrak. Zo schoot Bram van Polen in het zijnet, Younes Namli’s inzet was geplaatst, maar te zacht en ook Zico Buurmeester schoot zuiver, maar niet venijnig genoeg.

PEC, dat speelde in dezelfde samenstelling als tegen Almere City, aasde op de openingstreffer, maar het was Go Ahead Eagles dat op voorsprong kwam. Willum Willumsson dolde aan de rechterkant twee Zwolse verdedigers, sneed naar binnen, passeerde nog een PEC-speler en schoot simpel raak: 0-1. Na tussenkomst van de VAR, werd het doelpunt echter afgekeurd vanwege buitenspel.

Klinkende munt

Na rust kreeg PEC Zwolle nog meer de wind in de zeilen. Jamal Amofa kreeg namelijk direct zijn tweede gele kaart na een overtreding op Thomas Lam. Dit voordeel werd door de thuisploeg al vrij rap omgezet in klinkende munt. Een aanval door het midden van PEC werd voorzien van een prachtige pass van Ferdy Druijf en afgerond door Elliano Reijnders: 1-0. Daarmee bewandelde PEC Zwolle voorzichtig de weg naar een overwinning. Zeker omdat Go Ahead Eagles weinig klaar speelde. PEC mocht het zichzelf in die fase aanrekenen dat het ook niet gevaarlijk werd. Te vaak werd een wat frivole oplossing gezocht of ging een aanval over te veel schijven en waren afstandsschoten ook allesbehalve overtuigend en daadkrachtig. 

“Zij zakten in en dat weet je, alleen we hebben te weinig gedaan met die man meer situatie. Wij wilden via de buitenkant de ballen inbrengen en een hoger tempo spelen. Alleen dat gebeurde niet op de goede manier, want we speelden te veel vanuit het midden”, aldus Kersten.

Mooi feestje

En dan was er ineens nog een zwart doek waar een aantal supporters zich op Noord onder schuil hield. Het publiek hield even de adem in en begon te fluiten toen er zoveel groene rook verscheen, dat het duel stil werd gelegd door scheidsrechter Dieperink. Even later kon er gelukkig weer verder worden gevoetbald.

De gelijkmaker van de Eagles was zeker niet verdiend, maar paste wel een beetje in het spelbeeld. Oliver Edvarsen kopte in de 70-ste minuut raak. Het leek de wake-up call voor PEC Zwolle om volop voor de winst te gaan. Met Nico Serrano, Ody Velanas en uiteraard Tolos Vellios wisselde én speelde PEC aanvallend. Kortom, de zoektocht naar de zege werd ingezet, maar uiteindelijk door niemand bereikt.

Zo eindigde de 33ste IJsselderby deze eeuw in een 1-1 gelijkspel. “Het is zo zonde dat we de 2-0 niet maakten, want een overwinning had ons zo’n boost kunnen geven en dan hadden we een mooi feestje kunnen bouwen”, mijmerde Kersten tot slot.