November 2010. De spelers van toen nog FC Zwolle vieren winst in Deventer.
November 2010. De spelers van toen nog FC Zwolle vieren winst in Deventer. Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE ā€“ In De Swollenaer deze week weer een aflevering van de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. En dat heeft maar Ć©Ć©n reden: de IJsselderby die zondag om 12.15 uur in Deventer wordt afgetrapt. Blijven beide ploegen in het linkerrijtje? Wordt het weer een puntendeling of...? Een ding is zeker. PEC moet het doen zonder de steun van de eigen aanhang. PEC Zwolle supporter Ruben de Velde duikt de archieven in en schrijft over dĆ© wedstrijd van het jaar.

(door Ruben de Velde)

1980-1981 (25 februari 1981, 1-1)

Een grasmat die meer weg had van een ijsbaan dan van een voetbalveld. Niet de ideale omstandigheid voor een kwartfinale in de KNVB-beker. Het was daarom ook niet gek dat er van Ć©cht goed voetbal geen sprake was. Zoals libero Klaas Drost het verwoordde: ā€œJe kon eigenlijk alleen rechtuit. Draaien was nagenoeg onmogelijk. Op deze mat kon je niet echt voetballenā€.
Toch was het kwaad al geschied en had scheidsrechter Charles Corver ā€˜gewoonā€™ gefloten voor de aftrap. Bij het fluitsignaal voor de rust stond het nog steeds doelpuntloos gelijk. Van een goede aanvalsopbouw kon simpelweg geen sprake zijn.
Het was daarom ook niet gek dat voorstopper Gerard van Moorst na afloop behoorlijk de pest erin had. ā€œJa, het is toch knullig dat die Van Kooten aan dat ene moment genoeg heeft.ā€
Zoals zijn uitspraak doet vermoeden, was het de bonkige spits die ā€“ toen nog in dienst van de Deventenaren ā€“ de score in de tweede helft wist te openen. Lang hoefde de ploeg van Fritz Korbach echter niet te treuren. Vijf minuten later was het namelijk Koko Hoekstra die met een mooie kopbal de stand weer gelijk trok. In het vervolg werd niet meer gescoord, waardoor PEC een prima uitgangspositie overhield voor de returnwedstrijd. Een maand later werd deze in Zwolle ā€“ door een gescoorde penalty in de verlenging ā€“ verloren.

2010-2011 (21 november 2010, 1-3)

Danny Schreurs zal zich tijdens de rust wel even achter de oren hebben gekrabd. In de eerste helft had hij FC Zwolle namelijk op voorsprong kunnen en misschien wel gewoon moeten zetten, maar tot drie keer toe wist hij een grote kans niet te benutten. Een typisch gevalletje ā€˜als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het welā€™ leek in het verschiet. Gelukkig was dat niet zo.
Na drie minuten in de tweede helft was het Arne Slot die na goed druk zetten, met een beheerst stiftje doelman Sergio Padt wist te verslaan. Nog geen vier minuten later kon de Go Ahead-doelman wederom de bal uit zā€™n doel halen. Een geweldige uittrap van Diederik Boer zette Sjoerd Ars namelijk Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n met Padt.
De spits van Zwolle wist hier wel raad mee en maakte het beheerst af. Scoren kon Ars immers wel. In het seizoen 2010-2011 zou hij 27 competitiedoelpunten maken in 33 wedstrijden. Het was daarom niet gek dat het dezelfde Ars was die ook nog zā€™n tweede van de middag wist te maken. Tot grote vreugde van het uitvak, waar de drie punten al vroegtijdig gevierd konden worden.
Klein smetje op de klinkende overwinning was het tegendoelpunt vlak voor tijd. Na een voorzet van Theo Vogelsang was het Koen van der Biezen die met een kopbal Diederik Boer wist te verschalken.
Verder kwam FC Zwolle niet meer in gevaar en zo werd er met 1-3 gewonnen. Vanzelfsprekend tot volle vreugde in het uitvak (zie foto), maar later die middag ook in Zwolle. Op de parkeerplaats van het Zwolse stadion werden de spelers als helden onthaald.

2016-2017 (19 maart 2017, 1-3)

De laatste keer dat PEC Zwolle als winnaar van het veld stapte bij de aartsrivaal, is alweer een tijdje terug. Een editie die zowel door de einduitslag als het wedstrijdverloop waarschijnlijk nog goed in het geheugen staat gegrift bij de meeste supporters. Toch leek het aan het begin van de middag nog een wedstrijd te worden om snel te vergeten.
Al na drie minuten spelen was het raak voor de Eagles. Pedro Chirivella was degene die een mooie voorzet van Elvis Manu kon afronden.
Gelukkig wist PEC snel met een reactie te komen. Zo ongeveer vanaf de aftrap scoorde Queensy Menig vanuit een lastig hoek de gelijkmaker. Een waar doelpuntenfestijn leek in het verschiet, maar niets was minder waar.
Diep in de tweede helft werd er namelijk pas weer gescoord. Een vlijmscherpe counter aan Zwolse zijde, werd beheerst afgerond door Django Warmerdam. De overwinning werd helemaal veiliggesteld toen Bram van Polen in de absolute slotfase nog een penalty wist te benutten. De ontlading bij de aanvoerder was typerend voor de beleving tijdens deze en alle andere IJsselderbyā€™s. Hoewel Van Polen tegen Sparta geblesseerd uitviel, moet het wel heel gek lopen wil hij er zondag niet bij zijn.

Brandende veranda aan Maanmos leidt tot schade en flink wat rookontwikkeling 112 13 uur geleden
Nieuwe groene Koggepark in de Spoorzone feestelijk geopend Algemeen 14 uur geleden
Frion Festival blijft een fantastisch spektakel met louter blije gezichten Algemeen 15 uur geleden