Lennart Thy: "We hebben nu wel tot het einde gevochten."
Lennart Thy: "We hebben nu wel tot het einde gevochten." Foto: Hans Smit

PEC Zwolle trekt voorspong tegen Vitesse wel over de streep

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE -  PEC Zwolle vindt zich na vrijdagavond voor even terug in de linker eredivisierij. Met 23 punten uit 19 wedstrijden, neemt de ploeg de negende positie op de ranglijst in. De Zwolse ploeg bleef tegen Vitesse nipt aan de goede kant van de score: 1-0. “We hebben nu wel tot het einde gevochten, alleen hadden we eerder de 2-0 moeten maken”, aldus Lennart Thy, die andermaal in de spits stond. En dat is toch echt wel zijn positie.

“Nou je gaat niet van mij horen of ik op negen of op tien wil spelen. Ik ben flexibel en voer mijn taak op beide plekken zo goed mogelijk uit. Het maakt mij echt niet uit. Het enige verschil is dat ik op het middenveld meer moet lopen en in de spits het aanspeelpunt ben”, voegde de Zwolse topschutter met acht doelpunten daaraan toe. “Belangrijker is dat we echt met zijn allen hebben gevochten, ook tot het einde en dat we nu meer afstand hebben genomen van Vitesse en de onderste plekken.”

Goed gedaan

PEC stond ditmaal onder leiding van assistent-trainer Henry van der Vegt. Zwolle ging van start met dezelfde basiself als tegen AZ, dus ook weer met de 19-jarige Nick Fichtinger op de nummer zes positie. Trainer Johnny Jansen stipte vrijdag in het perspraatje nog even aan hoe tevreden hij was over de jonge middenvelder. “Het voordeel van Nick ten opzichte van Anouar (El Azzouzi, red.) is dat hij daar altijd al speelt. Hij heeft het goed gedaan tegen AZ.”

Met Fichtinger, maar zonder Jansen die vanwege ziekte ontbrak, begon PEC aan het duel tegen de nummer laatst Vitesse. De marges in de middenmoot en daaronder zijn miniem, PEC was vooraf onderdeel van een handvol ploegen met 20 punten, het verschil met de nummer 15 was maar één schamel puntje. In het uitduel in Arnhem werd het afgelopen najaar 1-1, een gelijkspel zoals PEC daar de laatste tijd ongewild patent op heeft. Na een Zwolse voorsprong, kwam Vitesse in de absolute slotfase nog langszij, omdat PEC niet langer bestand was tegen de toenmalige Arnhemse storm.

Verrassing

Vrijdagavond was van een stormloop of druk eigenlijk amper sprake. Daarvoor kwam de wedstrijd maar moeizaam los. PEC Zwolle speelde de kansen vooral bij elkaar in de omschakeling, niet zozeer als gevolg van eigenhandig goed positiespel. Dat begon met een vrije schietkans voor Ody Velanas en resulteerde na een kwartier in de voorsprong. Eliano Reijnders werd vrijgespeeld aan de linkerkant, kreeg tot zijn eigen verrassing ruim baan en schoot raak in de verre hoek.

Diezelfde Reijnders werd in de eerste helft nog een keer kansrijk in stelling gebracht, maar toen treuzelde en twijfelde hij te lang. Vlak voor rust belette notabene Bram van Polen dat Thy kon scoren, na een puike voorzet van Younes Namli. Zo ging PEC na rust van start met een minieme voorsprong van 1-0.

Het beeld na rust was een weerspiegeling van dat in de eerste helft. Alleen nu had Zwolle ook voetballend de overhand. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van Vitesse.  ”Klopt, toen kregen we ook wat meer ruimte om te voetballen, omdat zij moeten komen. Daardoor werd ons spel wat beter. We hadden alleen eerder die 2-0 moeten maken”, analyseerde Thy. 

Lelijk

Kansen waren er zeker, Namli met een gevaarlijk schot, een kopbalvoorzet van Sam Kersten die niet binnengewerkt kon worden door Thomas Lam. Doordat een tweede treffer zich niet aandiende, bleef de Zwolse voorsprong broos. Vitesse kwam dan ook meer opzetten, maar PEC-keeper Jasper Schendelaar werd amper op de proef gesteld. Alleen op een schot van invaller en ex-Zwolle speler Thomas Buitink moest hij gestrekt naar de hoek. Wel ging PEC steeds slordiger spelen en werd minder en minder voor de voetballende oplossing gekozen. Een bewuste strategie, zo bleek na afloop.
“Ik vind dat we er ons goed doorheen geknokt hebben. In de eindfase kozen we voor wat anders dan op een voetballende wijze onder de druk uit proberen te voetballen. Dan moest het maar lelijk”, aldus Van der Vegt. “En dat hebben we goed gedaan, ook omdat we weinig weggaven. Al en al met al een terechte zege.”