Nationaal kampioen Henry Snoeijer:  Er zit nog rek genoeg in.”
Nationaal kampioen Henry Snoeijer: Er zit nog rek genoeg in.” Foto: Pedro Sluiter

Henry Snoeyer verbaast met nationale kegeltitel

· leestijd 1 minuut Sport

KEGELEN - Zwollenaar Henry Snoeijer (51) pakte op 21 april in het Gelderse Heumen verassend de nationale kegeltitel in de C-klasse. Een mooi moment voor kegelminnend Zwolle, dat afgelopen tijd alleen in het nieuws kwam door een geschil met de gemeente over een afkoopsom voor het Zwols Kegelhuis.

(door Harry Bouwhuis)

De in Linde opgegroeide, maar al jaren in Zwolle woonachtige kegelaar was voorheen altijd een fanatieke badmintonner, maar maakte negen jaar terug om gezondheidsredenen de switch naar de kegelsport. ”Ja, het is inderdaad een wereld van verschil. Een natuurtalent? Ach, dat zeg je niet zo snel van jezelf. Maar ik merk dat het mij wel steeds beter afgaat.”
Snoeijer komt uit in de C-klasse, het derde niveau van Nederland. “Door het kampioenschap ben ik automatisch gepromoveerd naar de B-klasse, een flinke stap hogerop. Maar ik ga er wel gewoon voor. De laatste tijd heb ik best progressie gemaakt. Er zit nog rek genoeg in.”
Kegelen is een balspel waarbij per beurt drie keer gegooid mag worden. Snoeijer somt aan de hand van cijfermatige informatie het verschil tussen de drie niveaus aan. ”Er zijn maximaal 90 punten te verdienen. In de hoogste klasse ligt het topgemiddelde tussen de 85 en 90 punten. In de B-klasse wordt doorgaans boven de 80 punten gekegeld. Ik kwam tijdens de titelstrijd tot scores van 81, 77, 72, 77, 76 en 74 punten. Om echt mee te draaien in de B-klasse, moet ik dus nog wel de nodige progressie maken.”
De titelhouder kreeg veel leuke reacties op zijn behaalde titel. “Binnen en ook buiten de club was de response hartstikke leuk. Ik ben best een beetje trots op deze titel, want je speelt iedere keer toch om te winnen.”

Hectische tijd

Zijn titel is ook een opsteker voor de kegelclub in een vanwege de juridische procedure hectische tijd. “Ik meng mij niet in die discussie. Dat laat ik liever aan de deskundigen over. Wel moet er snel iets gebeuren. We trainen alleen op dinsdag in ons kegelhuis in Zwolle, op donderdag zijn we in Meppel. Het complex is door lekkage afgekeurd voor wedstrijden. Ondanks de onzekere periode is de onderlinge sfeer prima. Ons jongste lid is 20 jaar, de oudste 87. Mooi dat met deze titel het kegelen als sport weer eens centraal staat.”

Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 8 uur geleden
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 12 uur geleden
Op 12 mei vorig jaar gingen PEC Zwolle-supporters wel in een stoet naar het stadion.
Geen toestemming voor 'Walk to the Stadium' Algemeen 16 mei, 15:07
Afbeelding
Ontdek de nieuwe showroom van Bellizzo Partnerbijdrages 16 mei, 15:03
Wethouder Van Willigen: "Ouders en kinderen worden zo sneller geholpen en hoeven niet door diverse hulpverleners te worden gezien."
Zwolse Proeftuin Samenspel in de wijk sluit beter aan bij jeugdhulpvragen van gezinnen en leidt tot meer maatwerk Algemeen 16 mei, 14:52