Afbeelding

Column: wat is staar en wat is hier aan te doen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bij Roosdorp Opticiens komen er regelmatig interessante vragen voorbij over alles wat met ‘zicht’ te maken heeft. Optometrist én orthoptist Betül beantwoordt in haar column opvallende, of juist veelvoorkomende vragen. Dit keer schrijft zij over leesproblemen bij kinderen.
Wat is staar en wat is hier aan te doen?

Staar klinkt voor veel mensen bekend, omdat het een oogaandoening is die regelmatig voorkomt. In medische termen noemen wij staar ook wel cataract. Maar wat is het precies?

Onlangs kwam er een 52-jarige vrouw bij mij langs voor een oogmeting. Zij had sinds enige tijd last van wazig zicht. Ook ’s avonds was haar zicht minder goed dan overdag. Tijdens de oogmeting bleek ik het zicht van mevrouw niet te kunnen verbeteren door de sterkte aan te passen. Gelukkig kijken wij tijdens elke oogmeting ook met een spleetlamp in het oog: een fel lampje waarmee we gericht kunnen kijken naar de verschillende onderdelen van het oog. Hierdoor kwam ik er achter dat mevrouw beginnende cataract heeft.

Bij staar wordt de ooglens steeds iets minder helder, waardoor het zicht waziger wordt. Er kunnen ook klachten ontstaan zoals dubbelzien, schitteringen bij tegenlicht en het doffer worden van kleuren. Staar is vaak leeftijdsgerelateerd, maar kan ook voorkomen bij suikerziekte of gebruik van bepaalde medicatie. Een van de redenen waarom wij tijdens onze oogmetingen altijd naar uw gezondheid en medicijngebruik vragen.

Roosdorp heeft nauw contact met oogartsen, om u direct te kunnen doorverwijzen. Staar kan goed behandeld worden met een kleine operatieve ingreep. Tijdens de ingreep wordt de eigen ooglens verwijderd en een nieuwe kunstlens teruggeplaatst. Soms blijft een bril wel nodig. Hierbij kunnen wij u voorzien van een goed advies over de glazen die dan het beste voor u geschikt zijn.

Lees meer op: http://roosdorp.nl/column-staar/