Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuwe keuken kopen? Met deze tips maak je de juiste keuzes

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Een nieuwe keuken kopen is natuurlijk leuk, maar er komt ook een hoop bij kijken. Je wilt dat de keuken mooi én praktisch is. Hoe pak je dat het beste aan? Deze 8 tips helpen je op weg.

1: Geen haast

Een keuken is een flinke investering en je wilt er natuurlijk jaren mee vooruit. Neem daarom de tijd om rond te kijken en goed na te denken over je keuzes. 

2: Wat mag het kosten?

Er zitten enorme verschillen in de prijzen van keukens. Het is daarom handig om vooraf een budget vast te stellen. Zo weet je in welke prijsklasse je kan kijken.

3: Wat is voor jou het belangrijkste?

Zet op een rij wat voor jou het belangrijkste is in een keuken. Dat is helemaal persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Kook je uitgebreid en wil je een extra groot fornuis?
 • Bak je graag en wil je een tweede oven?
 • Heb je veel keukenapparaten die je wilt opbergen?
 • Wil je zitplaatsen in de keuken? Bijvoorbeeld aan een kookeiland of bar?

4: Wat vind je precies mooi?

Als je rond gaat kijken, zie je vast een heleboel keukens die je mooi vindt. Hartstikke fijn al die keuze, maar soms is het door al die opties lastig om te kiezen. Zoveel stijlen, kleuren, materialen en afwerkingen.

Een moodboard maken helpt je om duidelijk te krijgen wat je nu echt het mooiste vindt in een keuken. Je kan ouderwets knippen en plakken met keukenbrochures en folders. Je kan ook online aan de slag. Er zijn handige keuken moodboard tools te vinden. 

Probeer hierbij altijd zo dicht mogelijk bij je eigen smaak te blijven. Laat je niet te veel beïnvloeden door trends. Je keuken gaat immers langer mee dan de trends.

5: Welke apparaten wil je?

Denk na over welke keukenapparatuur je allemaal wilt laten inbouwen. Denk aan een vaatwasser, oven, magnetron en natuurlijk een koelkast. Bij een koelkast is het handig om ook goed over het formaat na te denken.

Wil je je wasmachine en/of droger ook in de keuken plaatsen? Houd hier dan vanaf het begin rekening mee bij het ontwerpen van je nieuwe keuken.

6: Logische indeling

Wat gebruik je het meest in de keuken? Waarschijnlijk de koelkast, wasbak en kookplaat. Zorg er daarom voor dat deze drie niet te ver uit elkaar zitten. Dit wordt in de keukenwereld ook wel de driehoek genoemd. Je wilt dat de omtrek van deze driehoek niet langer is dan acht meter. Zorg er ook voor dat je binnen deze driehoek voldoende werkruimte hebt (vrije ruimte op het aanrecht).

7: Denk in zones

Denk aan het indelen van je keuken in zones. Bijvoorbeeld:

 • Eten bereiden
  Werkruimte op het aanrecht, koelkast dichtbij en kastruimte voor messen, kommen en snijplanken. Liefst dicht bij de wasbak voor het wassen van eten en handen wassen tussendoor.
 • Eten koken
  Kookplaat en kastruimte voor pannen, kookgerei, kruiden en oliën. Liefst dichtbij de etenbereidingszone.
 • Afwassen en schoonmaken
  Wasbak, vaatwasser, ruimte voor een afdruiprek en kastruimte voor schoonmaakmiddelen. De vuilnisbak past ook perfect in deze zone.

8: Laat een professional met je meedenken

Laat altijd een professional met je meedenken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Die hebben de juiste kennis en ervaring en kennen alle valkuilen van het ontwerpen van een keuken.

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden