Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Tijd om te variëren met procureur en buikspek

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De tijd dat bij alle gerechten rookworst, draadjesvlees of gehaktballen geserveerd werden, is allang voorbij. Inmiddels hebben veel mensen ontdekt dat er allerlei andere stukken vlees zijn die heerlijk smaken én passen bij verschillende gerechten. Een goed voorbeeld hiervan zijn procureur en buikspek. Beide soorten vlees zijn te bereiden op diverse manieren. Je hoeft bovendien geen chef-kok te zijn om toch een indrukwekkende maaltijd op tafel te zetten! In dit blog vertellen we je meer over procureur en buikspek.

Wat is procureur?

Procureur is een varkensnek zonder been. Dit stukje vlees staat bekend als zeer mals en sappig en kan gebruikt worden om rollades en pulled pork van te maken. De mogelijkheden met procureur zijn echter eindeloos. Zo is dit stuk vlees erg geschikt voor slow cooking. Bereid het vlees in de oven, op de barbecue of in een stoofpotje. Zowel in de Europese als in de Aziatische en (Latijns-)Amerikaanse keuken zul je verschillende recepten vinden ter inspiratie! Hoewel het bereiden van procureur niet ingewikkeld is, moet je wel rekening houden met een vrij lange bereidingstijd. Het duurt een aantal uur voordat het vlees goed gaar is.

Waar moet je op letten als je procureur gaat bereiden?

Wil je procureur kopen? Kies dan voor vlees van een duurzame winkel. Dit smaakt niet alleen lekkerder, maar geeft je ook een gerust gevoel. Zo weet je zeker dat de varkens een goed leven hebben gehad. Houd er daarnaast rekening mee dat het vlees niet alleen redelijk lang moet braden, maar dat je het ook het beste een aantal uur kunt laten marineren in de koelkast. Het kost dus even wat geduld, maar dan zet je wel een geweldige maaltijd op tafel. Procureur is wat ons betreft het ideale stukje vlees voor een bijzondere gelegenheid. Denk hierbij aan een romantisch etentje, een familiefeestje of een barbecue met vrienden.

Wat is buikspek?

Een ander geschikt stukje vlees voor liefhebbers van slow cooking is buikspek. Dit stuk vlees is afkomstig van de buik van het varken en heeft een vrij hoog vetgehalte. Laat je hier echter niet door afschrikken, het vet zorgt juist voor dat buikspek mals, knapperig en smakelijk is. Ook buikspek kan op verschillende manieren worden bereid, waaronder door het te braden of smoren. Maak meerdere kleine speklapjes of serveer het buikspek juist als een groot stuk vlees. Hiermee maak je zeker indruk op je gasten! Houd er rekening mee dat buikspek vrij lang moet braden én een lekkere marinade nodig heeft. Denk hierbij aan minimaal een laagje olijfolie en zeezout. Meer recepten en inspiratie vind je onder andere in de Aziatische keuken.

Buikspek met of zonder zwoerd

Je kunt buikspek kopen met of zonder zwoerd. Het zwoerd geeft het vlees een lekker knapperig laagje. Het vraagt echter om iets meer handelingen en geduld als je buikspek met zwoerd gaat bereiden. Zo moet je inkepingen maken in de buikspek, het vlees marineren zonder de zwoerd te raken en het vlees een nachtje laten drogen in de koelkast. De volgende ochtend verwijder je het vocht van het zwoerd en kun je de buikspek bereiden. Buikspek zonder zwoerd heeft al deze voorbereidingen niet nodig en is hierdoor iets makkelijker om te bereiden als je weinig ervaring hebt en/of weinig tijd hebt. Wij wensen je alvast veel succes en eet smakelijk!