Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet

Partnerbijdrages

KAMPEN - De zorgverleners van IJsselheem bieden cliƫnten dagelijks zorg die nodig is om zelfstandig te blijven wonen. Dit doen zij met belangstelling voor persoonlijke wensen en behoeften. Souhailla en Emmelie vertellen over hun werk.

Souhailla werkt vier jaar als wijkverpleegkundige bij IJsselheem. ā€œTijdens mijn stage zag ik pas hoe belangrijk dit werk isā€, zegt ze. ā€œMensen bijstaan met zorg, zodat ze zelfstandig kunnen blijven. Vaak is het Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©ncontact, zodat je een band opbouwt en mensen terzijde staat tot het einde.ā€

Emmelie is bezig met haar hbo-opleiding tot wijkverpleegkundige. ā€œIk vind het fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen. De waardering van cliĆ«nten voor een luisterend oor en voor de hulp en ondersteuning die ze ontvangen geeft mij de meeste voldoening. Ik probeer binnen de mogelijkheden van mijn vak altijd aan te sluiten bij het persoonlijke levensverhaal van een cliĆ«nt.ā€

De wijkverpleging ondersteunt bij het wassen, aankleden het geven van medicatie, stomazorg of wondverzorging. Daarnaast zijn er coƶrdinerende taken, zoals het maken van een zorgplan. De zorgvragers zijn ouderen, mensen die aan een ziekbed gekluisterd zijn of cliĆ«nten die revalideren. ā€œJe houdt bij huisbezoeken een oogje in het zeil en kijkt naar wat er eventueel in de toekomst moet gebeuren. Maar je luistert ook naar wat mensen eventueel zelf kunnen en willen.ā€ zegt Souhailla.

De thuiszorg wordt steeds meer ondersteund door ontwikkelingen in de zorgtechnologie. ā€œDenk aan beeldbellen, zorgrobot Tessa of medicijndispenser. Ook werken we samen met huisartsen, ziekenhuizen, ergonomische coaches, andere zorgorganisaties en een multidisciplinair wijkteam.ā€ legt Emmelie uit.

ā€œAls zorgmedewerkers streven we altijd naar het beste voor de cliĆ«nt; naar oplossingen waarmee je mensen echt kunt helpen om hun zelfstandigheid te behouden. We werken in kleine teams waarbinnen we elkaar Ć©n de cliĆ«nten kennen. Dat geeft vertrouwen en geborgenheid.ā€ Interesse? www.werkenbij.ijsselheem.nl.

Dit is een partnerbijdrage van Woonzorgconcern IJsselheem.