Pedro Sluiter

Sterrenkundige Frans Dijk neemt na vijftig jaar afscheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Frans Dijk treedt donderdag af als voorzitter van de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales. Dan komt er een eind aan vijftig jaar voorzitterschap.

Toen Dijk in 1963 als leraar wis- en natuurkunde actief was en hij de leerlingen van het Carolus Clusius College ook het vak sterrenkunde leerde, begon hij met zijn carrière als toegewijde en gedreven voorzitter van Thales. Tijdens  zijn voorzitterschap  kwam in de jaren zestig de ruimtevaart tot ontwikkeling. Tien jaar later draaide het om vraagstukken als vliegende schotels en leven buiten de aarde. ?Nee, er is geen leven buiten planeet aarde?, zegt Dijk stellig. ?In het zonnestelsel is geen andere plaats waar ingewikkelde wezens kunnen wonen. Dat kan alleen met een gewenste temperatuur tussen de nul en honderd graden, voldoende zuurstof, kool- en waterstof. De samenstelling van de atmosfeer is ook afhankelijk van de omvang van de planeet. Er zijn wel een paar duizend planeten ontdekt. Twee of drie daarvan zijn van dezelfde soort als de aarde, waarop leven in de toekomst  mogelijk kan zijn.?

Het beoefenen en verspreiden van kennis van weer- en sterrenkunde in populair- wetenschappelijke zin. Dat is het doel van Thales. De vereniging heeft  een trainingsruimte In Doepark Nooterhof,  een ontvangstruimte en een koepel met telescoop voor optische waarnemingen.  ?Thales heeft met Frans Dijk jarenlang een kundig en koersvaste bestuurder met bindend vermogen als voorzitter gehad. Wij zijn ontzettend blij met het  vele werk dat hij op bestuurlijk niveau heeft verricht?, zegt vice-voorzitter Gert Schooten.

 

Dijk vindt zichzelf theoreticus. Hij droeg bij aan de Zwolse sterrenkunde met cursussen en lessen over leven in het heelal en kosmologie en hij schreef diverse artikelen in het magazine Sterrenstof van de vereniging. Bijvoorbeeld het artikel over het gravitationeel , gulzige gedrag van zwarte gaten. ?Zwarte gaten?, legt Dijk uit, ?zijn sterren die hun leven hebben gehad. Dan valt zo'n ster uit elkaar. De atomen worden verwoest en daardoor ontstaat een hoeveelheid kernen en een zware massa die weer massa's van  andere sterren aantrekt.  De aantrekkingskracht is zo groot dat licht niet meer kan  ontsnappen.
Dit werk is mijn hobby. Het was een boeiende, plezierige functie. Daarom kon ik het zo lang doen.? In de nabije toekomst hoopt Dijk op een toename van het aantal op te leiden waarnemers, leerpakketten voor basis en voorgezet onderwijs en is zijn streven een breder publiek aan te trekken.

In een bijzondere ledenvergadering  wordt donderdagavond 12 maart  afscheid genomen van voorzitter Frans Dijk. Aanmelden kan via secretaris Freerk Dijkstra: F.Dijkstra@windesheim.nl.