Afbeelding
Pedro Sluiter

Regengoden zijn vierde editie Wijthmenerplasloop goed gezind

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
WIJTHMEN - Vlak voor de start regent het bakstenen op Sportpark De Elshof en staat er een windkracht zeven. Toch kan Plan B  in de kast blijven bij de vierde editie van de Wijthmenerplasloop.

?Om twee uur is het droog?, voorspelt René Poppe na een blik op Buienradar. ?Anders wordt het wachten en starten we maar zonder warming-up.? Exact op tijd blijkt Pluvius de in het clubhuis samengepakte lopers goed gezind. Snel maken atleten en vrijwilligers zich op voor de start. Poppe zelf laat zijn outfit thuis. De gelouterde en in Wijthmen ?wereldberoemde' triatleet heeft de pet op van regelneef. ?Maar ik niet alleen hoor. Met initiatiefnemer Henk van den Berg, Frans Kerkum en René Brinkhof trekken we de kar, samen met al die vrijwilligers. De gemeenschapszin is groot.?

Bij de start van de vijf en tien kilometer overziet de tanige atleet het deelnemersveld. ?Dit slechte weer kost ons wel lopers. Jammer, maar ik ben allang blij dat het droog is. Ik ken het parcours op mijn duimpje. Ik weet daarom dat de wind geen echte spelbreker zal zijn, behalve misschien een stukje bij de skeelerbaan.? Bij het clubhuis staan enkele deelnemers die niet bepaald ogen als afgetrainde wedstrijdlopers. Het zijn spelers van waarschijnlijk een lager elftal van Wijthmen. ?Zullen we direct na de start maar weer teruglopen naar de kantine? ?oppert er één, maar na het startschot zetten de recreanten zich manmoedig in beweging en lijkt het pilsje even mijlenver weg.

Ondanks de onheilspellende vooruitzichten volbrengen de meeste deelnemers de loop in een acceptabele tijd. De winnaars Tess Boekema en Michel Huzen verbeteren op de vijf kilometer de tijden van 2014. ?Maar het parcours is wel iets ingekort?, geeft Poppe toe. Boekema, met een tiental BB-lopers present in Wijthmen, had vooral op het eerste rechte stuk last van de tegenwind. ?Maar je loopt dan nog in een groepje, dat scheelt flink. Bij de skeelerbaan was het inderdaad lastig en dat laatste drassige stuk rondom het voetbalveld viel ook niet mee.?

Cathy van Es en Leon van Leusen winnen de tien kilometer in 44.34 en 35.22 minuten. Eveneens tijden om mee thuis te komen. ?Prima toch??, reageert Poppe. ?En bijna driehonderd deelnemers. Met beter weer waren we daar zeker boven gekomen. Wij zijn ambitieus en willen met deze loop graag een vaste plek krijgen op de agenda van Zwolle als hardloopstad. Dit parcours met ideale faciliteiten heeft alles.? Ook Boekema vindt dat de Wijthmenerplasloop zich absoluut door kan ontwikkelen. ?Het is geen stratenloop zoals de Salverdaloop met heel veel publiek. Maar je loopt in een prachtig stuk natuur. Dat heeft ook wel iets.?

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 15 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport 23 uur geleden