Afbeelding

'Religie maakt meer kapot dan je lief is'

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De allereerste editie van het kersverse initiatief Studentendebat Zwolle is een feit op woensdag 11 mei aanstaande in de Schepenzaal van het stadhuis aan het Grote Kerkplein. Het thema: ‘Religie maakt meer kapot dan je lief is’.

Debaters zijn Leon Korteweg en Eduard Groen. Het debat staat onder leiding van Johan van der Graaf, voorzitter van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ). De entree is gratis, maar er is maar beperkt plaats. Bezoekers wacht volgens de organisatie 'een scherp debat met pittige stellingen', zoals 'Gelovigen beperken de ruimte van niet-gelovigen. (bijvoorbeeld koopzondag, euthanasie en abortus)' en 'De grote sociale druk in geloofsgroepen beperkt je eigen denken en ontwikkeling' (gevolgen als kuddegedrag, ongeschreven regels, homoseksualiteit en er wordt op je gelet)'.

Het studentendebat Zwolle is een initiatief van de Zwolse studentenverenigingen, studentenpastoraat OPHEF, Stadkamer en Buro Ruis. Diverse keren per jaar organiseren zij debatten over actuele en ethische kwesties. Daarbij zorgen ze voor stevige stellingen, een debatleider en debaters. Als debatvorm hebben ze het Karl Popper Debat gekozen. Deze vorm kenmerkt zich doordat experts in verschillende rondes hun tegenstander willen overtuigen. Daarnaast worden er kritische, doortastende vragen gesteld door het publiek aan de experts.

Zwollenaar Leon Korteweg heeft een brede religieuze en intellectuele vorming gehad. Verder is hij bestuurslid bij De Vrije Gedachte en een atheïstische-humanistische vereniging.

Eduard Groen is docent bij Windesheim en aan het Baptisten Seminarium (verbonden aan de VU). Hij doceert Praktische Theologie en sociologische / agogische vakken. De Schepenenzaal gaat om 19.30 uur open. Het debat begint om 20.00 uur.