Pec Zwolle - PSV. De Zwollenaren behalen de playoffs en PSV is landskampioen. Lars Veldwijk droomt van een kampioenschap.
Pec Zwolle - PSV. De Zwollenaren behalen de playoffs en PSV is landskampioen. Lars Veldwijk droomt van een kampioenschap. Pedro Sluiter

PEC Zwolle plaatst zich voor play-offs Europees voetbal op kampioensfeestje PSV

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Luc Nilis kijkt nagelbijtend en met de telefoon aan zijn oor naar de televisie in de perskamer. Op het scherm ziet hij de laatste vijf minuten van De Graafschap-Ajax. Het lichaam van de PSV-spitsentrainer gaat mee met de bewegingen op het scherm. Zweet drupt over zijn voorhoofd, de blouse is onder de oksels doorweekt. Als de 95ste minuut ingaat mompelt hij ‘ongelooflijk, we gaan het redden’. Dertig seconden later volgt het eindsignaal in Doetinchem en is PSV kampioen.

Daar sta je dan op een onverwacht kampioensfeestje van een ander in je eigen huis. Om je heen champagne spuitende PSV’ers die hossend en lachend van kleedkamer naar het veld pendelen. Bij de uit-kleedkamer hangt Philip Cocu in de armen van Ruud Brood. Ondertussen passeert een lange stoet PSV-notabelen het afzetlint: Hans van Breukelen, Willy van der Kuijlen, Willy (of René) van der Kerkhof. En in die euforische mêlee van kampioenen en aanverwante artikelen, hobbelt Ron Jans rustig van blocnote naar microfoon naar televisiecamera. Jans grijnst. Zijn ploeg heeft dan wel verloren, maar ze hebben ook gewonnen. Want het gelijkspel van Vitesse en de nederlaag van NEC, betekenen (wederom) nacompetitie voor PEC. Nu als achtste op de ranglijst, vorig seizoen werd PEC zesde. “Maar toch vind ik dit knapper”, zegt Jans. “We moesten in de voorbereiding nog zaken doen en het is al met al een jonge ploeg.” De nederlaag tegen PSV kan de glimlach op zijn gezicht niet verdrijven. Jans maakt zich niet al te druk: “Al vond ik ons zeker in de eerste helft niet minder. Tussen ‘zestien en zestien’ waren we minimaal gelijkwaardig, maar zij zijn veel scherper ín de zestien.” Dan verneemt Jans dat Luuk de Jong buitenspel stond bij de derde treffer. En dat de 2-0 valt na een corner die geen corner was. “Echt? Nou ja, je kunt sowieso niet zeggen dat we het wat dat betreft mee hebben gehad, dit seizoen.” Terwijl Jans het in een microfoon zegt, passeert net het arbitrale trio. “Buitenspel hè”, zegt Jans tegen de betreffende grensrechter, die minzaam lacht. “Bekijk de beelden maar”, zegt Jans nog. Het ‘onrecht’ is snel vergeten. De nacompetitie is gehaald, en daar ging het vandaag om. Omdat PEC achtste is, ontmoet het Utrecht, nummer vijf van de ranglijst. “We hebben er twee keer van verloren, maar dat waren geen kansloze nederlagen.”

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 15 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport 23 uur geleden