Afbeelding

Openbaar Ministerie wil celstraf voor ontucht in de Nooterhof

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – “Ik was niet zo bezig met haar leeftijd”, zei de verdachte van ontucht in Zwolle met een 12-jarige dinsdag. Tegen hem werd in de rechtszaal 18 maanden cel waarvan 8 maanden voorwaardelijk geëist. Het meisje zei gedwongen te zijn tot de seks.

Jeffrey N. en de aangeefster leerden elkaar in de zomer van 2016 via Facebook kennen. Hij was toen 19, zij 12 jaar. En dat wist hij. Toch stuurde hij in chatgesprekken aan op seks. Ze maakten een afspraak in het Zwolse Doepark de Nooterhof. Ze moest alleen komen. “Ik neem een 'gun' mee”, dreigde hij. Het bleef bij één ontuchtige handeling. “Sorry dat ik je soort van verkrachtte”, berichtte N. haar later. Dat het niet verder uit de hand liep, kwam mede omdat de stiefvader van het slachtoffer haar telefoon en tablet afpakte. Daarop ontdekten haar ouders de expliciete chatgesprekken. Duidelijk te lezen was dat zij niet wilde. Het misbruik zorgde voor angst en verdriet in het gezin, zei de moeder van aangeefster. “Dit had ons bespaard kunnen blijven, maar daar dacht de verdachte anders over.”

De strafzaak had in december moeten dienen, maar toen durfde N. niet te komen. Dinsdag was hij er wel maar inhoudelijk wenste hij niet op de ontucht in te gaan. Hij heeft de feiten bekend en is er niet trots op. Hij was niet zo bezig met haar leeftijd toen, zei hij. “Een stomme fout”, noemde hij de ontucht in het park. Hij wil zijn leven beteren. Hij is trots op zijn lidmaatschap van een groep die volgens hem gelieerd is aan een motorbende in Kampen. “We helpen jongeren, aan een baan, een onderkomen”, zei hij daarover. Dat die club volgens N. mede gefinancierd wordt door een motorbende leidde tot zorgen bij de officier van justitie. Tegenover de reclassering had hij zich ook al als een 'doorgewinterde crimineel' gepresenteerd. Zo is Jeffrey in het echt niet, zei zijn raadsvrouw Jantina Rump. Hij deed zich uit schaamte groter voor dan hij is. “Hij vindt het confronterend te horen hoe de aangeefster het beleefd heeft.”

Vonnis op 13 februari.