Afbeelding
Foto: stockfoto

Man ontkent verkrachting ex-vrouw, OM eist celstraf

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 43-jarige man uit Zwolle is dinsdag een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist voor het verkrachten van zijn ex-vrouw. De man ontkent in alle toonaarden. ‘’Mijn vrouw had psychische problemen.’’

In de zomer van 2019 lag het Zwolse stel in scheiding, maar ze besloten voorlopig nog in dezelfde woning te blijven. En ze sliepen ook nog in dezelfde slaapkamer. Daar ging het, volgens de vrouw, op 15 december 2019 in de avond mis. Volgens de vrouw duwde hij haar op bed en eiste seks met haar. En hij stak zijn vinger in haar geslachtsorgaan. De verdachte, Arnold C., zat zichtbaar gespannen in de rechtszaal. Maar het was tegelijk een opluchting dat eindelijk de strafzaak diende zodat hij zijn verhaal kon vertellen. De man had zichtbaar moeite te praten over haar psychische problemen. “In 2018 nam ze een overdosis pillen, ik heb haar verscheidene keren bij het spoor weggehaald. Hele verwarrende tijden’’, beschrijft hij de periode voorafgaand aan de scheiding.

Maar wat gebeurde er dan op 15 december 2019, die avond in de slaapkamer? ‘’Niets. Het is niet gebeurd. Punt’’, zei de man verscheidene keren. De verklaring van de aangeefster alleen is onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Volgens het Openbaar Ministerie ligt er hier wel voldoende bewijs door de geluidsopnames die de vrouw aan de politie gaf. Ze nam stiekem een gesprek met haar ex-man op. ‘’,Je hebt drie maanden van mij tot een hel gemaakt. Je hebt me geïsoleerd, geterroriseerd, aangerand en een keer verkracht’’, klinkt in de rechtszaal als de band wordt afgespeeld. Arnold gaat er maar weinig tegenin. Hij erkent dat hij zich als een hork heeft gedragen, is te beluisteren. Maar dat ging niet over de vermeende verkrachting, zei hij tegen de rechters, maar over eerdere ruzies. ‘’We hadden al maanden eerder uit elkaar moeten gaan.’’

Een datum van de opname is niet vastgesteld. Volgens de aangeefster is het gesprek in januari opgenomen, maar volgens de verdachte had dit gesprek in oktober of november plaats. Dus vóór het vermeende feit op 15 december. Het Openbaar Ministerie ziet er wel voldoende steunbewijs in. ‘’De verkrachting gebeurde, terwijl de kinderen boven in huis lagen te slapen. Hoe erg in het nauw gedreven kun je je voelen?’’ zei de officier van justitie. Met de strafeis van een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk hield ze rekening met het feit dat het inmiddels een oude zaak is.

Advocaat Fréanne Batavier bepleitte vrijspraak. Tijdens een gesprek met de politie voorafgaand aan de aangifte had de vrouw het nog over een voorval in oktober. In de aangifte is de vermeende verkrachting ineens op 15 december, zei de raadsvrouw. “En details in haar verklaring kloppen niet met de mails die ze hierover wisselde met haar psycholoog.”

De uitspraak van de rechtbank is op 22 november.

Gerard Meijeringh

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden