Afbeelding
Erik-Jan Berends

Zwolse introductieweken onderscheiden zich door kennismaking én feest

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – “Het is best wel uniek hoe we in Zwolle de introductieweken organiseren”, stelt programma coördinator Nienke Salet van Buro Ruis. “We werken als organisatie samen met de Zwolse opleidingen en de gemeente. Zo is de introductie voor de studenten niet alleen een feest maar ook een kennismaking met de stad en hun opleiding.”

De HBO Bruisweek is dit jaar van 27 tot en met 29 augustus en de MBO-studenten krijgen op 5 september hun introductie. In die periodes zijn de kleurrijke T-shirts weer op diverse plaatsen in de stad te zien. Salet: “Het gaat naar schatting om drieduizend HBO-studenten en ongeveer 4.400 van het MBO. Aan vrijwilligers en begeleiders lopen er dan ook nog zo’n vijfhonderd bij het HBO en 350 bij het MBO rond.” Veel steun krijgt de organisatie van de opleiding Logistiek van Deltion en van Evenementenorganisatie van Landstede. “We zien veel vrijwilligers van voorgaande jaren terug, zo enthousiast zijn ze. Zij nemen vaak weer buren en kennissen mee”, ervaart Salet.

Na aanmelding bij hun onderwijsinstelling, gaan de studenten maandag op de fiets naar Sportpark Marslanden om hun tentje op te zetten. Twee nachten bivakkeren de HBO-nieuwkomers op de tijdelijke camping met 1.500 tentjes. Zodra ze hun onderkomen hebben ingericht, kunnen ze deelnemen aan ‘Zwolle Rond’, een programmaonderdeel dat eerst alleen bij het MBO bestond. “Voor deze studenten is het nieuw, maar we hebben het ook een iets andere invulling gegeven”, legt Salet uit. “Het is hierbij de bedoeling om Zwolle als stad te laten zien in opleidingssferen. Zo krijgen de deelnemers van het Cibap bijvoorbeeld een presentatie bij de Herman Brood Experience, studenten van de Groene Welle een presentatie van boswachter Arjan Postma en verzorgt de directeur van Hotel Lumen een presentatie voor horeca-studenten.”

Eten doen de studenten die eerste avond in het PEC-stadion waar ‘Bruismeesters’ Henk Jan Meijer en René de Heer en een aantal ‘Bruishouders’ de officiële opening verrichten. Als ze weer diverse activiteiten voorgeschoteld hebben gekregen, kunnen de studenten in spe zich de rest van avond en nacht laven met een uitgebreid programma, waaronder een concert in Hedon met onder andere Bizzey, Snelle en Yung Felix. “Vol is vol”, benadrukt de programma coördinator. “We kunnen natuurlijk nooit alle drieduizend in Hedon herbergen.”

Op dinsdag gaat het programma gewoon verder met onder meer Zwolle Poly, een plaatselijke versie van het Monopolyspel. De studenten kunnen ook naar de theatervoorstelling ‘Op sterk water’ of deelnemen aan een grote sportdag bij On Campus. ’s Avonds is het grote Bruisconcert op het Grote Kerkplein met klinkende namen als Wulf, Maan en Joost. Salet: “Dit concert is voor iedereen toegankelijk. Het is voor de studenten en inwoners de gelegenheid om met elkaar kennis te maken.” De studenten die dan nog energie hebben, kunnen op woensdag nog sporten en ontspannen, maar in ieder geval moet de tent worden opgeruimd en worden de HBO-Bruisweken afgesloten.

De Bruisweken hebben volgens Salet vooral als doel de studenten te laten zien hoe bruisend Zwolle is. “De afwisseling van sport, cultuur en verbinding werkt goed. De 39 HBO-opleidingen hebben veel vrijheid om hun programma’s in te vullen. De studenten van de 48 MBO-opleidingen krijgen een programma aangeboden. ArtEz doet dit jaar niet mee.” Volgens de programma coördinator wordt Zwolle een steeds leukere stad. ”Het is natuurlijk geen universiteitsstad, maar omdat Zwolle niet zo groot is, kan je je er snel thuis voelen. Het is nog een beetje ‘ons-kent-ons’ en dat is ook voor de studenten leuk.

Zie voor het complete programma www.bruisweken.nl.