Afbeelding
Pedro Sluiter

Nachtburgemeesterscongres Zwolle: ‘Afscheid nemen van stigma’s’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Peter de Jong) BINNENSTAD - Komend weekend is Hanzestad Zwolle het nachtelijk middelpunt van Nederland. In Odeon vindt het Nachtburgemeesterscongres 2018 plaats en worden belangenbehartigers van levendige nachten welkom geheten door die andere burgervader van de stad, Henk Jan Meijer.

Jeroen van Doornik, de Zwolse Nachtburgemeester, is er klaar voor. Alleen een gift bag bij afscheid voor alle deelnemers is nog een onzekerheidje. “Wij werken er hard aan want wij geven ze onuitwisbare ervaringen in de hoop dat ze nog eens terugkomen naar Zwolle”, aldus Van Doornik. Jij bent destijds door de Partij voor Cultuur (PVC) als Nachtburgemeester aangesteld. Wat is de rol van de PVC bij dit congres?

“Met name op organisatorisch vlak neemt de PVC – lees Martijn van Hese – mij veel werk uit handen. Om dit congres te organiseren zijn we een jaar bezig geweest. Voor alle duidelijkheid, mijn functie is niet bezoldigd. Mijn reguliere werkzaamheden als ontwerper zet ik deze week volledig opzij. Tijdens het congres is Martijn de spreekstalmeester; zelf ben ik dan een van de aanwezigen. Burgemeester Henk Jan Meijer opent het congres met een speciale speech. Zijn betrokkenheid waardeer ik enorm. Ook worden er filmopnames gemaakt voor de documentaire ‘Wakers’; een film over het leven van de Nachtburgemeester. Een initiatief van de PVC. Naar verwachting gaat deze film april 2019 in première bij Pathé Zwolle. Landelijk gevolgd door meerdere bioscopen.”

Hoe kun je de positie van de Nachtburgemeester verder professionaliseren?

“Door afstand te nemen van stigma’s. De Nachtburgemeester is bijvoorbeeld geen kroegtijger. Dat misverstand moet snel de wereld uit. Jules Deelder, ’s lands meest bekende Nachtburgemeester, wil daar nog weleens minder positief over zijn. Hoewel wij Deelder wel hebben uitgenodigd, komt hij niet. Iets met een overladen agenda, of zo. Het ambt, niet politiek bedoeld want een Nachtburgemeester moet geheel onafhankelijk zijn en absoluut geen overheidsbemoeienis hebben, moet vanuit de samenleving verder uitgebouwd worden. Door van elkaar te leren, door elkaar handvatten te geven. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid waarbij samenwerking met de politie een vereiste is. In Zwolle ben ik daar zeer positief over. Een Nachtburgemeester is breder dan alleen de horeca. Alle aspecten spelen mee maar je moet vooral niet doorslaan. Anderzijds, ook een functie met een knipoog; dus een feestje of kroegentocht hoort er wel bij.”

Ik las iets over het Zwolse model; is dat anders dan in andere steden?

“De wijze van aanstellen is anders. Geen verkiezingen, vooral niet te moeilijk doen en er geen circus van maken. Gewoon laten ontstaan. Wij hebben hier geen functieomschrijving. Die komt er ook niet. Belangrijk is dat de Nachtburgemeester zichtbaar is. Voor alle partijen, zoals de horeca. Ik weet nu nog niet of en wanneer ik hiermee stop. Als het zover is zal ik mijn kennis zeker delen met een opvolger. Die dan niet via een sollicitatieprocedure wordt aangesteld. We hebben het over een Nachtburgemeester; daar hoort een beetje rock en roll bij.”

Nachtcultuur, wat houdt dat in?

“Ik zie het als een vorm van vrijetijdsbesteding waar je in contact komt met anderen die je overdag niet ontmoet. Iedereen, want rangen, standen en grenzen vervagen. De nacht is de huiskamer van de stad waar je aan de bar een biertje dringt of een nachtelijke stadswandeling maakt. Als voorbeeld, hè!”

Het organiseren van een dergelijk congres kost een hoop duiten. Wie betaalt het feestje?

“De provincie en de gemeente dragen voor een groot deel bij in de kosten. Daarnaast is medewerking van bedrijven ook in geld uit te drukken. Zo hebben wij langdurig een optie op kamers in meerdere hotels genomen. Een ‘go’ konden wij nog niet geven. Deze hotels (Wientjes, Pillows en Hanze Hotel/PdJ) offreerden gelukkig een bodemprijs. Dus geregeld. Ook de Zwolse theaters staan positief in het geheel. ‘Jeroen, daar komen wij wel uit’. Ik heb het meerdere keren gehoord en daar krijg ik nog steeds kippenvel van. Het beoogde programma kunnen wij, soms met kleine aanpassingen, nu uitvoeren.”

Kortom, Zwolle is 10 en 11 november dè hoofdstad van de Nacht?

“Zeker, dan zijn wij het nachtelijk middelpunt van het land. Dat zal in de Randstad wel even schuren. Iedere Nachtburgemeester geeft op zijn/haar manier jeu aan de nacht. Ik doe dat op mijn manier. Om de zichtbaarheid van de Nachtburgemeester te vergroten, wordt er gedacht aan het instellen van een Nachtpremier van Europa. Een soort van belangenbehartiger; iemand die overkoepelend is. Wellicht dat er tijdens ons congres concrete stappen in die richting worden genomen.”

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 15 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport 23 uur geleden