Afbeelding

Palingschipper spreekt bij Frysk Selskip Swol

Algemeen

WIPSTRIK - Het Frysk Selskip Swol houdt op woensdag 22 januari voor het eerst een middag bijeenkomst. Johannes Hobma, schipper van de palingaak ‘Korneliske Ykes II’ vertelt over de reis die hij afgelopen zomer heeft gemaakt.

Hij voer met de palingaak met levende paling aan boord van Heeg naar Londen. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw was Heeg het centrum van de palinghandel. Vanuit Heeg werd de levende paling per aak naar Engeland vervoerd. In 1999 ontstond het idee voor een reconstructie van een palingaak zoals die tot in de jaren dertig werd gebruikt als zeilend vrachtschip. De palingaak is gebouwd en er is voldoende ervaring mee opgedaan om op 15 juni 2019 voor het eerst weer met levende paling naar Londen te vertrekken. Het relaas van Hobma wordt met lichtbeelden ondersteund.

De bijeenkomst wordt gehouden in restaurant Urbana aan de Wipstrikkerallee 21. De middag is zowel toegankelijk voor leden van het Frysk Selskip Swol als voor niet-leden. Vanaf ’s middags 13.30 uur zijn kaarten te koop bij Urbana. Kaarten zijn ook vooraf telefonisch te reserveren: (0529) 40 16 83. De bijeenkomst begint om 14.00 uur.

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 17 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport gisteren