Afbeelding

RTV Oost schenkt aandacht aan de bevrijding van Overijssel

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - RTV Oost zendt een documentaire uit over de bevrijding van Overijssel in zeventien dagen. Op 14 april komt uiteraard een verslag van de bevrijding van Zwolle.

Ook op andere dat heeft de uitzending een Zwols tintje. Zo brengt de regionale zender op 11 april een documentaire over Kamp Erika in Ommen. “Dat was tot aan de oorlog een doodgewoon werkkamp. Maar toen de Duitse bezetter het voor het zeggen kreeg, veranderde het regime drastisch. Eenieder die zich niet met het beleid van de bezetter kon verenigen, liep het risico in Kamp Erika te worden opgesloten. Het waren dus lang niet alleen onderduikers, verzetslieden of valsemunters die de barakken van binnen te zien kregen. Zo ging het ook met Rikus van Heerde uit Zwolle. In de oorlogsjaren was hij een jonge puber die zich niet bewust was van de risico’s, maar ook zeker niet het gevaar opzocht. Waarom hij in het kamp terecht kwam, is hem tot op de dag van vandaag nog een raadsel.” Over de verschrikkingen en de ellende die Van Heerde in het kamp meemaakte, wil hij eigenlijk niet meer nadenken. Nog steeds kan hij soms nachten wakker liggen door de herinneringen aan die tijd. Maar omdat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog té belangrijk is om te vergeten, wil Van Heerde de kijkers van RTV Oost nog een keer meenemen naar de tijd van toen.

‘Helden’

De Zwolse NSB’er Koopman speelt in de documentaire van 12 april over valse heldenverering in Heino een voorname rol. “Koopman bezocht in Heino een café toen hij op de terugweg was van Raalte naar zijn woonplaats Zwolle. In het café trof hij Klaas Muller met zijn vriend Jan Willem Haye. De jongens namen afscheid met een biertje, want de gefrustreerde Klaas moest naar Duitsland. Toen hij Koopman met een NSB-speldje binnen zag komen, riep hij hem meteen ‘houzee’ tegemoet, waarop een stevige woordenwisseling ontstond die door ingrijpen van omstanders werd gesust. De jongens vreesden dat ze hier last mee konden krijgen, fietsten Koopman achterna en sloegen hem van zijn fiets. Niet lang na de moord werden Muller en Haye opgepakt, ze bekenden uiteindelijk hun schuld en werden ter dood veroordeeld. In de kerk in Heino worden de moordenaars ten onrechte vereerd als verzetshelden.”

Terugblikken

Als gevolg van de verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus is de Vrijheidstour van RTV Oost langs alle activiteiten in de provincie geannuleerd. In plaats daarvan gaat de omroep voor Overijssel van 1 tot en met 17 april terugblikken op de bevrijding van Overijssel, precies 75 jaar geleden, met elke dag een mini-documentaire en een bevrijdingsverslag.

Bevrijding

Elke dag keert de omroep terug naar de oorlogsjaren met een mini-documentaire. Samen met het Historisch Centrum Overijssel verzamelde RTV Oost het afgelopen jaar bijzondere oorlogsverhalen en verfilmde deze. De verschillende verhalen geven een beeld hoe inwoners van Overijssel de Tweede Wereldoorlog destijds beleefden. Daarbij is ook ruim aandacht voor de bevrijding van Overijssel. Kijkers zien en horen elke dag welk stukje van de provincie werd bevrijd en hoe dat in zijn werk ging.