Afbeelding
Foto: Martijn Heemstra

Zerkenvloer in de Grote Kerk wordt gerestaureerd

Algemeen

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk zijn restauratie werkzaamheden begonnen. De aannemer is begonnen met het restaureren van de zerkenvloer in de zuidbeuk.

“Een uitdagende klus, die spannender is dan hij wellicht voor de buitenstaander op het eerste gezicht lijkt…”, volgens de aannemer. “De vloer van de Grote Kerk is op meerdere plekken toe aan restauratie. En dat is niet de eerste keer in de rijke geschiedenis van de kerk. Ook in het verleden is de vloer meerdere keren gerepareerd, opgehoogd en geëgaliseerd. De meeste zerken liggen niet meer op hun oorspronkelijke plek, dat is zeker. Maar er zijn ook heel veel dingen die we niet zeker weten. Wat zit er verder nog onder de vloer verstopt? Mogelijk worden grafkelders of restanten van de romaanse voorganger van deze kerk gevonden. Het archeologisch onderzoek is daarom ook een belangrijk projectonderdeel.”

Rijksmonument

De aanpak van de zerkenvloer is onderdeel van een omvangrijke restauratie van zowel de binnen- als buitenzijde van de Grote Kerk. De Grote Kerk is het grootste rijksmonument van Zwolle. Door haar historische waarde is het een belangrijke toeristische trekpleister. Daarnaast worden er in de Grote Kerk diverse culturele evenementen gehouden. De kerk blijft tijdens de restauratiewerkzaamheden dan ook gewoon open.