Politieke partijen springen in de bres voor Hedon

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wat maakt nu precies dat Theater De Spiegel coronaproof open mag blijven voor meer dan dertig personen, maar Hedon niet? De fractie van GroenLinks stelt daarover samen met ChristenUnie, Swollwacht, VVD, D66, PvdA, CDA en SP schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De politieke partijen hebben kennisgenomen van het besluit van de Veiligheidsregio IJsselland om ontheffing te verlenen aan tien theaters in de regio, waaronder de Zwolse Theaters de Spiegel en schouwburg Odeon. De fracties zijn blij met het besluit om deze twee belangrijke instellingen meer dan dertig bezoekers te laten verwelkomen, maar ook Hedon heeft bewezen om op een veilige en professionele manier meer dan dertig bezoekers te kunnen ontvangen.

Concerten

Poppodium Hedon organiseerde succesvolle en coronaveilige avonden in eigen huis en ging op een coronaveilige manier pionieren met de concerten in Gerrits Tuin. Door haar inzet en creativiteit zorgde ze ervoor dat ondanks de Covid19 crisis mensen toch konden genieten van muziek en amusement. Inmiddels zijn de maatregelen om Coronabesmettingen te voorkomen uitgebreid. Dit hoeft volgens de vragenstellers echter niet te betekenen dat voorstellingen en optredens worden geannuleerd. De theaters blijven open, en buiten onze regio veel poppodia zoals 013 (Tilburg), Paradiso en de Melkweg (Amsterdam), TivoliVredenburg (Utrecht), Fluor (Amersfoort), Vera en Simplon (Groningen), Grensweg (Venlo) en het Paard van Troje (Den Haag).

Lef

Patrick Pelman, raadslid GroenLinks: “Juist Hedon heeft in zijn functie als poppodium lef getoond om in het eigen pand en op een nieuwe locatie op een professionele manier alles zo in te richten dat ze aan alle richtlijnen voldoen. Tot het besluit uit Zwolle kwam van de Veiligheidsregio om deze podia geen toestemming te geven voor bijeenkomsten met meer dan dertig bezoekers. Onze fracties zijn verbaasd dat in Zwolle poppodium Hedon geen ontheffing heeft gekregen. Zo blijft er wel erg weinig over voor de jongere doelgroep. Waarom Hedon niet, en andere poppodia en theaters wel?”