Afbeelding
GGD IJsselland

‘We moeten de golf zien te breken, ook in onze regio’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Evenals elders in het land neemt ook het aantal corona-besmetting in de regio IJsselland toe. Waren het er twee weken geleden 278, het aantal is afgelopen week gestegen naar 449.

“De stijging is zorgelijk”, zei Rianne van den Berg directeur GGD IJsselland woensdag tijdens de wekelijkse persconferentie. “Voor het testen is het aanbod nog steeds groter dan de vraag en het bron- en contactonderzoek verloopt goed, maar er zijn teveel besmettingen.” Inmiddels wordt er in IJsselland al veel meer getest op het virus. “Vooral deze week zien we een toename in de leeftijdsgroep van veertig tot zestig jaar en ook in de risicogroep boven zeventig jaar.” Ze noemt Bathmen als mooi voorbeeld waar mede door de inzet van inwoners het aantal besmettingen omlaag wordt gebracht. 

Testcapaciteit

Ondertussen wordt de testcapaciteit uitgebreid. “Die gaat de komende week op orde komen”, zegt Van den Berg. “We voeren de capaciteit op van duizend naar 1.500 en vervolgens door naar 1.700 tot uiteindelijk wel 2.800 per dag. Om de tests snel te kunnen verwerken, gaan we vanaf donderdag gebruikmaken van een Duits laboratorium. We hebben nu vier testlocaties, maar hopen dat het er eind oktober zeven zijn. We zijn in ieder geval blij met alle sectoren die zelf testcapaciteit organiseren.”

Familiesfeer

Uit het resultaat van het bron- en contactonderzoek blijkt volgens haar dat besmettingen vooral in de familiesfeer ontstaan als ook in de zorgsector. “De zorgcontinuïteit blijft goed; de ziekenhuizen en de zorgsector kunnen het nog goed volhouden. Het grootste risico is hier het personeel, als mensen ziek worden of in quarantaine moeten.”

Bedrijfsruimtes

Keten, bedrijfsruimtes en thuissituaties zijn de aandachtspunten als het om handhaving gaat, laat directeur Veiligheidsregio IJsselland Arjan Mengerink weten. “We hebben vooral waarschuwend opgetreden. n deze code oranje wordt het wel steeds lastiger mensen te vinden. Een feestje vieren mag, als je maar anderhalve meter afstand houdt. Onze hoop is dat mensen meer schrikken van de huidige ontwikkelingen en we hopen dat ze hun gezonde verstand gebruiken. Onze handhaving heeft nog het idee dat er goed naar hen wordt geluisterd. Gelukkig zijn mensen nog redelijk gezagsgetrouw in dit deel van het land.” 

Burgemeester van Zwolle en voorzitter van het Regionaal Beleids Team (RBT) Peter Snijders stelt tevreden vast dat wel steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid nemen. “Bathmen vind ik het mooiste voorbeeld, maar gelukkig zie ik dat op veel meer plekken.”