Afbeelding
Eigen foto

Zwolle gaat op zoek naar nieuwe Stadsdichter

Algemeen

ZWOLLE – Nu de termijn van de huidige stadsdichter Jeroen Kraakman op Nationale Gedichtendag, donderdag 28 januari 2021, afloopt worden nieuwe kandidaten opgeroepen zich te melden. Solliciteren kan tot en met 15 november.

Het ‘Comité Zwolse stadsdichter’ zoekt een nieuwe stadsdichter die de komende twee jaar via poëzie (eventueel begeleid met muziek) kleur geeft aan ontwikkelingen of gebeurtenissen in Zwolle. De commissie is geïnteresseerd in iemand die alle gevoelens van de stad kan vertolken, van blijdschap tot verdriet, van bezinning tot verbazing, van boosheid tot dankbaarheid en die kritiek levert waar dat nodig is.

Selectie

Dichters en dichter-zangers kunnen tot en met zondag 15 november hun schriftelijke motivatie, vergezeld van drie gedichten over Zwolle, insturen naar contact@zwollezien.nl. Het comité let bij de selectie op vier zaken. Allereerst op de kwaliteit, gelaagdheid en toegankelijkheid van de poëzie. Ze vindt ook de betrokkenheid bij de stad Zwolle en actuele Zwolse ontwikkelingen erg belangrijk. Als derde vraagt ze van de kandidaat zijn of haar op de invulling van het Stadsdichterschap en tenslotte is bij de selectie de voordrachtkunst van de dichter of dichter-zanger van belang. Ook eerdere kandidaten, die toen geen stadsdichter werden, kunnen zich weer aanmelden.

Afscheid

Het Comité Zwolse stadsdichter voert op dinsdagmiddag 8 december na een voorselectie gesprekken met de geselecteerde kandidaten. Mogelijk volgt, indien nodig, nog een tweede gespreksronde. De nieuwe stadsdichter wordt op 28 januari 2021 aan de stad gepresenteerd. Bij die gelegenheid wordt tevens afscheid genomen van Jeroen Kraakman als stadsdichter met dank voor zijn bevlogen inzet.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30