Mountainbiken
Mountainbiken Brugmedia

Veni Vidi Fietsi wil de versplinterde mountainbikers samenbrengen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

MOUNTAINBIKEN

Veni Vidi Fietsi, een nieuwe vereniging voor beginnende en fanatieke mountainbikers in Zwolle en omgeving, hoopt mountainbikers die bij fietsclubs of in kleinere groepjes rondrijden, samen te brengen. De club is nog op zoek naar een eigen trainingslocatie.

Er is versplintering in het Zwolse mountainbikelandschap. Naast toerclub Swolland, dat elk jaar de Swolsebostocht organiseert, zijn er her en der wat kleine mtb-groepjes. “Hoe mooi zou het zijn als we die allemaal samen kunnen brengen”, dachten liefhebbers Bart Bakker en Berno ter Wal. “Dan kunnen we de sport echt laten groeien in deze omgeving.”

De mountainbikesport is de afgelopen jaren gegroeid in populariteit. Maar een vereniging specifiek voor mountainbikers: die was er nog niet in Zwolle en omgeving.

Bakker is nu nog aangesloten bij Toerclub Swolland, een vereniging voor racefietsers, mountainbikers en handbikers. Hij maakt er deel uit van een groep van circa veertig mountainbikers, en die beoefenen volgens Bakker toch echt een andere tak van sport dan wielrenners. “Mountainbiken is een technische sport, waar je vaardigheden voor moet ontwikkelen. Het is ook een andere beleving als je bezig bent en daardoor heerst er een andere cultuur. Wielrenners willen zo hard mogelijk, mountainbikers genieten over het algemeen wat meer van de natuur”, vertelt de 45-jarige Bakker, die meer dan 25 jaren geleden verslingerd raakte aan het mountainbiken. Hij houdt van de afwisseling. “Hier even lekker hard, andere stukjes even wat langzamer omdat je denkt ‘goh wat is het mooi hier.’ Dan kijk je even wat meer om je heen. Je zit altijd midden in de natuur.  Ook omdat we zelf de parcoursen aanleggen en onderhouden is er meer verbinding met de omgeving waarin je rijdt.”

Het plan voor de oprichting van een mtb-vereniging ontstond toen Van der Wal en Bakker bij elkaar kwamen voor overleg over het onderhoud van de route in het Westerveldse Bos in Zwolle. Bakker heeft enkele jaren geleden vrijwillig de organisatie en uitvoering van het onderhoud van de route in het Westerveldse Bos op zich genomen.

Dertig om mee te beginnen

Op 7 oktober jongstleden vond een eerste online-informatieavond plaats met dertig geïnteresseerden uit het eigen netwerk. Al snel volgden de eerste aanmeldingen van vrijwilligers waardoor de vereniging nog concreter in beeld kwam.

Door middel van een enquête kwam de naam Veni Vidi Fietsie boven drijven. Veni Vidi Fietsi gaat zich richten op mountainbikers van elke leeftijd en elk niveau in de regio. Zo wil ze onder andere Start-2-Bike en gevorderdenclinics aanbieden, evenals fietsgroepen op verschillende niveaus, een jaarlijkse buitenlandse trip, gezamenlijke trainingen, onderhoud van de verschillende routes (en de mogelijkheid om daar actief aan bij te dragen), en een hoop gezelligheid.

Trainingslocatie

Uit de informatieavond en rondvraag bleek ook dat er veel behoefte is aan een eigen trainingslocatie in Zwolle (met technische obstakels en verlichting voor in de winteravonden), en dat is één van de eerste speerpunten voor de vereniging. Door de organisatie van verschillende evenementen en samenwerkingen zet Veni Vidi Fietsi bovendien in op de toegankelijkheid van de sport voor nieuwkomers en op een harmonieus samenzijn met andere natuurgenieters.

Op 19 november is er om 20.00 uur een tweede online-informatieavond voor geïnteresseerden. Tijdens deze informatieavond zullen Bakker en Van der Wal meer vertellen over hun plannen en ideeën en over de verdere planning. De officiële notariële oprichting van Veni Vidi Fietsi is begin 2021.

Voor meer informatie en het aanmelden voor de informatieavond kijk je op: www.venividifietsi.nl of op de facebookpagina van de vereniging.

Oprichters Berno ter Wal en Bart Bakker (in donkere kleding) in het Westerveldse bos
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59